Babiš po jednání na Hradě: Pochopil jsem prezidenta tak, že demisi vlády přijme

Andrej Babiš po schůzce s prezidentem (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě uvedl, že ze slov prezidenta Miloše Zemana pochopil, že zítra demisi vlády přijme. Řekl také, že by určitě neakceptoval, kdyby se na něj prezident obrátil s návrhem, aby byl v čele vlády. Přísluší to podle něj sociální demokracii. Koalice bude o další formě spolupráce či jiném řešení po očekávané demisi vlády jednat příští středu, dodal Babiš.

„Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května, takže v rámci koalice budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády,“ řekl Babiš. ANO se do té doby už nepotřebuje scházet k poradám, ve věci má jasno, dodal.

Také podle premiéra Sobotky ukážou koaliční jednání v příštím týdnu, zda je možné pokračovat v projektu současné vládní spolupráce. Svou další roli ve vládě a ČSSD však na tiskové konferenci po setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem nekomentoval.

Šéf ANO zopakoval, že podání demise, kterou premiér Bohuslav Sobotka všechny překvapil, nerozumí, vláda je podle něj úspěšná. Nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat vládu půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman.

Už před jednáním na Hradě zmínil Babiš i možnou variantu, že by ČSSD nominovala nového předsedu vlády, třeba ministra zahraničí a místopředsedu sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka. Zaorálek je podle Babiše na rozdíl od formálního Bohuslava Sobotky „schopen komunikovat normálně“.

„Co se týká mojí komunikace s panem premiérem, tak my jsme za ta léta, co jsme spolu ve vládě, nenašli žádný způsob komunikace. I když já jsem připraven a určitě jsem schopen komunikovat, ale bohužel to nedopadlo,“ uvedl před novináři Babiš.

Pověření sestavit vládu by Babiš nepřijal

Babiš zároveň vyloučil, že by případně od Zemana přijal pověření sestavit vládu. „Pan prezident to vzal na vědomí. Já respektuju výsledky voleb, ČSSD vyhrála,“ uvedl. Zeman podle něj bude akceptovat návrh demise, s kterým za ním ve čtvrtek Sobotka dorazí. „Pochopil jsem to tak, že ano. Pak uvidíme, co bude dál,“ řekl.

Předseda vlády předá demisi do rukou prezidenta ve čtvrtek v 15:15 hodin, oznámil to hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident dosud své možné kroky nekomentoval. Prostřednictvím mluvčího pouze uvedl, že svůj postup oznámí v pravý čas.