Podle Chovance nepreferuje prezident Zeman úřednickou vládu

Chovanec: ČSSD ani prezident nepreferují úřednickou vládu (zdroj: ČT24)

Podle ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD Milana Chovance preferuje prezident Miloš Zeman politické řešení současné vládní krize. Oba se prý na schůzce na Hradě shodli, že nepreferují úřednickou vládu. Zítra na Hrad za prezidentem zamíří předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.

„Oba jsme se shodli, že nepreferujeme úřednickou vládu, pan prezident bude podle všeho hledat politické řešení, které bude mít většinu v poslanecké sněmovně,“ uvedl Chovanec po schůzce na Hradě.

Podle Chovance je třeba jednat, pravděpodobně v současném koaličním půdorysu. Ve světle chování šéfa ANO Andreje Babiše prý ale budou jednání složitá. 

Ještě před Chovancem zamířil na Hrad právě Andrej Babiš a novinářům po schůzce řekl, že prezidentova slova pochopil tak, že ve čtvrtek přijme demisi Sobotkovy vlády. 

„Pan prezident mi řekl, že se v té věci bude chovat uvážlivě, že bude působit ve prospěch ČR, já z toho dedukuji, že demisi přijme, ale je to jen můj soukromý názor,“ uvedl Chovanec. Podle něj Bohuslav Sobotka na své funkci nelpí – zároveň ale zdůrazňuje, že musí být příští vláda bez Andreje Babiše. O tom, že by Sobotka zvažoval rezignaci na předsedu ČSSD, neslyšel a premiéra by od takového kroku zrazoval.

Ve čtvrtek spolu poprvé od eskalace vládní krize budou poprvé jednat přímo prezident Zeman a premiér Sobotka: „Pan prezident mi sdělil, že se v té věci bude chovat velmi rychle, na druhou stranu s velkým uvážením ve prospěch ČR,“ dodal na brífinku Chovanec.

Podle premiéra Sobotky ukážou koaliční jednání v příštím týdnu, zda je možné pokračovat v projektu současné vládní spolupráce ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. „Na tomto jednání budeme probírat možnost toho, zdali je možné, abychom ještě do konce volebního období pokračovali ve vládě v tomto koaličním formátu,“ dodal bez dalších podrobností Sobotka.