Sobotka připravuje mé odvolání, tvrdí Babiš. Počkám do konce dubna, pak rozhodnu, uvedl premiér

Události: Krize v koalici pokračuje (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO je přesvědčen, že premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Babiš to řekl v reakci na zprávu Deníku, že Sobotkovi poradci vypracovali analýzu, v níž se chtějí ptát na to, jak získal koncern Agrofert. Sobotka ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že v Česku musí fungovat právní stát, ve kterém nikdo není nad zákony. Proto podle něj musí Andrej Babiš využít lhůtu, kterou mu do konce dubna stanovila Sněmovna, aby vyvrátil podezření a vysvětlil vše, co je potřeba. „Počkám na jeho vysvětlení a pak se rozhodnu o dalším postupu. Mé rozhodnutí bude postaveno na prospěšnosti pro náš stát.“

Premiér prohlásil, že je znepokojen tím, jak se Andrej Babiš staví ke své kauze korunových dluhopisů, ale také k dalším kauzám, které souvisejí s jeho podnikáním. „Jsem přesvědčen, že je nezbytné, aby Andrej Babiš vysvětlil své obchodní transakce,“ uvedl Sobotka a dodal, že kauza ohrožuje tři roky dobré práce koaliční vlády.

„Tři roky jsme postupovali proti daňovým únikům a šedé ekonomice. Chceme postupovat vůči všem stejným způsobem,“ sdělil premiér. „Podezření týkající se Andreje Babiše ovšem ohrožují fungování vlády, dobrou pověst a fungování státu. Proto nemohu ty věci přecházet mlčením.“

Sobotka: Babišovy kauzy ohrožují důvěryhodnost celé České republiky (zdroj: ČT24)

Předseda opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že Sobotka řekl Babišovi pouze to, k čemu ho Sněmovna vyzvala už před měsícem. Současné dění ve vládě označil za trapné divadlo z obou stran. 

„Nevěřím, co všechno se tady děje. Premiér dnes svolal novináře, aby veřejnosti řekl, že Andrej Babiš má udělat to, co mu Poslanecká sněmovna už před měsícem řekla, že má udělat,“ uvedl Fiala. Poslanci v březnu vyzvali Babiše, aby pochybnosti vysvětlil do konce dubna. V opačném případě by měl podle nich Sobotka vyvodit vůči Babišovi důsledky.

O Babišovi bude jednat vedení ČSSD

„Nechápu, proč premiér Sobotka dnes vystupuje a dělá dojem nějaké krize. Platí přece usnesení Sněmovny, že se mám vyjádřit do 30. dubna. Je to velmi nekorektní a pan premiér tím poškozuje vládu,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne Babiš.

Podle něj by bylo logické, kdyby Sobotka počkal na jeho vyjádření a potom reagoval. „Velice mne to mrzí a nevím, jestli je zájmem pana premiéra ovládnout ministerstvo financí, protože ČSSD zjistila, že my s ní nebudeme dělat žádné kšefty,“ sdělil novinářům ve Sněmovně Babiš.

Ministr vnitra a 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec v Událostech, komentářích vysvětloval, že premiér vystoupil ve čtvrtek, protože materiál jeho poradců unikl do médií: „Pokud by tento materiál neunikl nějakým způsobem do médií, tak si myslím, že by ten dnešní brífink nebyl. Pan premiér pouze reagoval na mediální debatu, která začala od samého rána.“ 

Další člen Sobotkovy vláda a také místopředseda hnutí ANO Richard Brabec ovšem s Chovancem o důvodu tiskové konference polemizoval: „Já jsem se pousmál, když pan kolega Chovanec říkal: Náhodou se spis dostal do Deníku a panu premiérovi nezbývalo nic jiného, než na to reagovat brífinkem.“ Podle Brabce do konce dubna stále zbývá čas: „Světe, div se. Den předtím, než mělo přijít vyjádření do sněmovny, tak se najednou objeví nějaký nový materiál a pan Sobotka na něj musí reagovat brífinkem.“ 

Sám Andrej Babiš důvody pro své odvolání nevidí, svou práci na ministerstvu financí hodnotí kladně. „Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek,“ řekl.

Místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke pro Aktuálně.cz potvrdil, že vedení sociální demokracie bude skutečně v blízké době jednat o odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády.

Pro Českou televizi Andrej Babiš v reakci uvedl: „Sobotka klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý. Pokud chce odvolat ministra, který dosáhl přebytku a hospodaří s veřejnými penězi i podle hodnocení mezinarodních institucí nejlíp za poslední desítky let, je to jeho odpovědnost.“

ČSSD je velmi nervózní, uvedl šéf ANO

„Je to likvidace politického soupeře a je to neuvěřitelné, jakým způsobem Sobotka poškozuje vládu a ničí celou práci vlády za ta léta, co tam jsme,“ řekl Babiš. Je přesvědčen o tom, že Sobotka o jeho odvolání vážně uvažuje.

Záležitost spojuje s podzimními volbami do sněmovny, před nimiž je podle něj ČSSD velmi nervózní. „Je vidět, že Sobotkovi jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli,“ uvedl Babiš. Hnutí ANO má v průzkumech před druhou ČSSD výrazný náskok.

Babiš kritizoval také přípravu analýzy, kterou si Sobotka nechal zpracovat. „Považuji za skandální, že premiér zaměstnává na Úřadu vlády lidi ze sociální demokracie a tito poradci za peníze daňových poplatníků vyrábějí takové materiály,“ řekl.

Analfabeti a lháři, prohlásil Babiš

Dokument je podle Babiše zpracován na základě lží, které šíří někteří komentátoři. „Lidé, kteří vypracovali analýzu, jsou stejní ekonomičtí analfabeti, jako ti, kdo doporučovali premiérovi, aby přebytek, který neexistuje a který posloužil na splacení dluhu, použil na nějaké věci do budoucnosti,“ doplnil.

Podle Deníku se Sobotkovi poradci v materiálu zaměřili na podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. Jde kupříkladu o dotaz, jak získal manažer Andrej Babiš před 17 lety 45procentní podíl v Agrofertu v hodnotě necelých dvou miliard a kde na to vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?

Dále autoři analýzy žádají vysvětlení Babišovy transakce z roku 1999, kdy odkoupil od polostátního podniku Spolana desetiprocentní podíl v Agrofertu za pouhých 2,5 milionu korun, přestože jeho reálná hodnota byla několik set milionů korun.

Andrej Babiš ve čtvrtek také požádal o schůzku s prezidentem Zemanem. Setkat by se měli ve středu 3. května. „Zajímá mne názor pana prezidenta. Je to zkušený politik, zatímco já pořád jen amatér,“ uvedl Babiš.

Zeman s Babišem mají k sobě politicky blízko. Prezident šéfa ANO několikrát podpořil například v případě zákona o střetu zájmů. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil také v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo a často jeho práci chválí. Babiš se vlídně vyjadřuje o Zemanovi.

Vydáno pod