Babiš vládě vysvětloval dluhopisy. Sobotka označil jeho materiály za pamflet

Události ČT: Babiš na vládě vysvětloval dluhopisy (zdroj: ČT24)

Finanční správa provedla přes tisíc kontrolních úkonů souvisejících s jednokorunovými dluhopisy. Na dani doměřila 87 milionů korun. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Je přesvědčen, že kabinetu spolu se svou náměstkyní a ředitelem správy Martinem Janečkem předložil o záležitosti vyčerpávající zprávu, jak požadovala sociální demokracie. Její předseda a premiér Bohuslav Sobotka však označil jeho materiály za „pamflet“.

Babiš neví, zda sociální demokraty svým vysvětlením uspokojil, věc totiž podle něj stále politizují. Opakované otevírání tématu považuje za organizovanou kampaň.

„Finanční správa kontroluje korunové dluhopisy od začátku, udělali tam asi 1080 úkonů, nehrozí žádná lhůta z prodlení. Zkontrolovali 233 firem, doměřili daň ve výši 87 milionů korun a v případě, že spatřili trestný čin, tak určitě podají trestní oznámení,“ řekl.

Sobotka: Je to pamflet

„Musím říci, že s tím, co předložilo ministerstvo financí, spokojen nejsem. Byl jsem velmi nemile překvapen nízkou úrovní materiálu, který byl do vlády předložen,“ postěžoval si premiér. „To, co pan ministr předložil, je politický pamflet,“ zkritizoval Babiše Sobotka, který od daňové správy očekával analytický materiál.

Novináře premiér informoval, že ministři za sociální demokracii uplatnili své výhrady a položili doplňující otázky zástupcům daňové správy. „I po dnešku chybí jistota, že finanční správa skutečně zkontroluje všechny, koho je v souvislosti s korunovými dluhopisy potřeba zkontrolovat,“ dodal Sobotka.

Sobotka doufá, že trvalý tlak veřejnosti i části kabinetu povede k tomu, že Finanční správa nic nepodcení a všem bude měřit stejným metrem. „Není jasné, zda a v kolika případech podala správa trestní oznámení,“ dodal Sobotka.

ČSSD v pátek vyzvala, aby Finanční správa zveřejnila údaje o kontrolách emisí dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny, vydávaných firmami v roce 2012. Podle premiéra a předsedy strany v řadě případů mohlo být vydání obligací vedeno motivem vyhnout se daním. Sociální demokracie se navíc obává, že případné daňové úniky by mohly být v létě promlčeny.

Také sněmovní rozpočtový výbor žádal Finanční správu, aby zkontrolovala všechny emise jednokorunových dluhopisů z roku 2012. Ředitel finanční správy Martin Janeček ale v dopise předsedovi výboru napsal, že není možné takto postupovat na základě pokynu od orgánu stojícího vně daňové správy.

„Tím by byly porušeny zásady nejen daňového řízení, ale obecně i veřejné správy. Finanční správa nesmí činit kroky, kterými by nedůvodně zatížila daňové subjekty,“ píše Janeček.

1,5 miliardy kusů dluhopisů

Veřejnost se o jednokorunové dluhopisy začala zajímat v souvislosti s Babišem, který je nakoupil od své tehdejší firmy Agrofert za 1,5 miliardy korun. Na březnovou výzvu sněmovny, aby do konce dubna vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků, Babiš hodlá do pátku poslancům odpovědět.

Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy byla zavedena už v první polovině 90. let. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejným způsobem emitovat obligace i firmy. Úroky z těchto dluhopisů jsou osvobozeny od daně. Možnost vydávat obligace v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona s rokem 2013.