Drábová: Je zřejmé, že mě ministr vnitra odvolá. Chci ale, aby se k věci vyjádřil soud

Dana Drábová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Když jsem vydržela tak dlouho, tak to ještě těch pár dní vydržím, než ministr vnitra neslučitelnost vysloví,“ řekla v Interview ČT24 Dana Drábová. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost tak komentovala skutečnost, že nechce složit mandát zastupitelky Středočeského kraje (za STAN), který zároveň vykonává. Zákony jsou nejednoznačné, na což by měl upozornit i soud, domnívá se Drábová.

„Ono to může vypadat trochu praštěně, protože pro mě osobně by bylo jednodušší se toho mandátu vzdát a rezignovat, jako to udělala kolegyně náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Dostálová v Královéhradeckém kraji,“ připouští Drábová, která si je vědoma, že ji ministr vnitra odvolá. Jde jí ale o to, aby se k příslušným zákonům vyjádřil soud. 

Drábová na problém už v době, kdy uvažovala o kandidatuře na krajskou zastupitelku, upozornila hnutí STAN, které sehnalo oponentní právní názory, podle nichž jsou zákony nejednoznačné, uvedla v Interview ČT24.

„V případě, že by ten mandát měl zaniknout pro neslučitelnost, tak mně osobně slíbili středočeští reprezentanti STANu, (Věslav) Michalík a (Vít) Rakušan, že se o ten mandát bude STAN soudit, abychom se domohli nějakého výkladu. Tak doufám, že teď tomu osobnímu slibu dostojí,“ dodala Drábová.

O její mandát prý nejde, neboť je jasné, že při právním výkladu, který zastává ministerstvo vnitra, bude odvolána. Nepočítá ani s tím, že se do funkce vrátí.

„Soud s velkou pravděpodobností nemůže udělat nic jiného, než že potvrdí výklad ministerstva vnitra. Ale může říct: bylo by záhodno ty zákony uvést v soulad,“ uzavřela Drábová.

Dana Drábová mluvila v Interview ČT24 také o havárii v jaderné elektrárně v Černobylu a energetické budoucnosti České republiky. Na celý rozhovor se podívejte ve videu.