Se Zemanem je spokojeno 57 procent lidí

OVM: Kraje hodnotí návštěvy Zemana kladně, chtějí víc peněz na zdravotnictví i řidiče (zdroj: ČT24)

S působením Miloše Zemana v úřadu prezidenta republiky je spokojeno 57 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu pro Českou televizi. Hejtmani si jeho návštěvy v regionech pochvalují.

O tom, že je Zeman prezidentem všech občanů, je přesvědčeno 52 procent lidí. Pokud jde o jeho závazek sjednocovat společnost, 43 procent lidí se domnívá, že je v tom Zeman úspěšný. Ještě méně lidí si myslí, že Zemanovy postoje směrem k Rusku jsou správné, s tím souhlasí 41 procent dotazovaných. Naopak jeho vstupování do legislativního procesu považuje za přiměřené 58 procent lidí.

Trendy Česka
Zdroj: ČT24/Kantar TNS

Pozitivněji Zemana hodnotí lidé v Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Naopak v Praze má více kritiků. „Ale také vidíme určitý podíl spokojených u hnutí ANO a SPD,“ řekla spoluautorka výzkumu Martina Hájková.

Trendy Česka
Zdroj: ČT24/Kantar TNS

Miloš Zeman k přesvědčování občanů využívá také cesty po krajích. Ty ale platí kraje a na pohoštění pro prezidenta a jeho doprovod vydaly zhruba 15 milionů korun, spočítal to server idnes.cz (v původní verzi zprávy jsme nesprávně uvedli, že vyčíslené náklady se pohybovaly kolem 50 milionů korun za loňský rok).

Podle hejtmanů to ale není problém. „Lidé si váží toho, že k nim prezident přijede. Dokazují to stovky lidí na náměstích, které tam nikdo nesvážel. Pokud k nám přijede, budu ho vítat jako prezidenta, ne jako kandidáta prezidentských voleb,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Zeman totiž už v březnu oznámil, že nepovede kampaň za své znovuzvolení. Podle kritiků ale kampaň vede – na účet rozpočtu krajů.

Náklady na cesty Miloše Zemana (rok 2016)
Zdroj: ČT24/iDNES.cz

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) pochybení odmítá. „Že Zeman jezdí častěji než předtím Václav Klaus, to je důsledek přímé volby, za kterou my nemůžeme. Klaus byl taky pohoštěn, taky měl plná náměstí,“ ohradil se Netolický.

Podle karlovarské hejtmanky a předsedkyně Asociace krajů Jany Vildumetzové (ANO) jsou návštěvy prezidenta u hejtmanů užitečné. „Pro mě byla čest přivítat prezidenta v kraji. A Miloš Zeman později podpořil kraje, když jsme po vládě žádali peníze na platy řidičů,“ zdůraznila.

Podle ní náklady na zvýšení platů řidičů dosáhnou 840 milionů korun. Vláda ale pro kraje vyčlenila 420 milionů s tím, že do 30. dubna mají Úřadu vlády dodat přesné vyčíslení nákladů na zvýšení platů. Na základě materiálů pak o formě uvolnění a rozdělení financí rozhodne vláda.

Částka 840 milionů korun je ale podle hejtmana Netolického nadhodnocená. Podle něj některé kraje platy řidičů zvyšovali nad rámec rozhodnutí vlády. Zároveň se s Vildumetzovou shodl, že chybné bylo vůbec nařízení vlády o zvýšení platů řidičů z konce loňského roku.