iDnes: Ministrem průmyslu bude zřejmě Milan Urban. Jasno má být v pondělí

Odvolaného Jana Mládka (ČSSD) by měl v čele ministerstva průmyslu a obchodu nahradit jeho stranický kolega Milan Urban. S odvoláním na tři na sobě nezávislé zdroje o tom informuje zpravodajský server iDnes. Urban, který je v současnosti poslancem, už stejné ministerstvo vedl mezi lety 2003 a 2006. Na dotaz, zda bude ministrem, nechtěl podle iDnes odpovědět s tím, že už brzy bude jasno.

„Budete si muset počkat do pondělí,“ řekl podle iDnes Urban. Zároveň přitom rezolutně popřel spekulace, že premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka - jenž úřad přechodně vede - na výběr nemá čas a že by tak ministerstvo až do konce volebního období mohl řídit dál samotný premiér. „To vám určitě můžu vyloučit,“ byl si jistý Urban.

„Nemůžu vám k tomu nic říct,“ uvedl podle iDnes místopředseda ČSSD Jan Hamáček, který se s Urbanem zná ze středočeské ČSSD. „Ministra nevybírám já, ale premiér,“ usmál se. Sobotka na dotaz nereagoval. 

Mládek ve funkci skončil 28. února. Prezident Miloš Zeman ho odvolal na návrh ministerského předsedy, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Sobotka už dříve řekl, že nového člena kabinetu vybere po sjezdu ČSSD, který v sobotu skončil v Brně. 

Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů. Řízením ministerstva se dočasně nechal pověřit Sobotka. 

Za možného kandidáta byl po Mládkově odvolání považován tehdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), jenomže ten mezitím oznámil, že odchází do soukromého sektoru. Kromě Urbana se spekulovalo také o současném náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi.  

Náměstkem má být analytik Ondroušek

Novým náměstkem ministra průmyslu bude podle iDnes.cz analytik Marek Ondroušek, který dříve působil u ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky (ČSSD). Do nového zaměstnání má Ondroušek nastoupit ve středu a zaměřit se má mimo jiné na telekomunikační zákon, který chce Sobotka ve sněmovně co nejrychleji prosadit.

Urban už  v minulosti ministerstvo průmyslu a obchodu řídil. V roce 2003 se stal členem kabinetu Vladimíra Špidly, ministerské křeslo si udržel i ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Urban mimo jiné podporoval prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v severních Čechách a stavbu nových jezů na Labi.

Do nejužšího vedení ČSSD se poprvé dostal v březnu 2007, kdy byl zvolen místopředsedou strany pro řízení. Byl také několik let místopředsedou ČSSD a šéfem jejího poslaneckého klubu.

Vydáno pod