Sobotka vybere a navrhne nového ministra průmyslu až po sjezdu ČSSD

Události ČT: Minimálně do sněmu ČSSD povede ministerstvo průmyslu sám premiér (zdroj: ČT24)

Jméno nového ministra průmyslu a obchodu zůstává neznámé. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že návrh na jmenování nového ministra průmyslu a obchodu bude až po březnovém sjezdu sociální demokracie. V příštích dnech bude mluvit s potenciálními kandidáty. Začátkem týdne premiér oznámil, že na ministerstvu skončí Jan Mládek (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman akceptoval odvolání Jana Mládka z vlády. Výběr nového ministra se ale zatím odkládá. Sobotka chce šéfa resortu vybrat až po sjezdu sociální demokracie, který je v plánu na 10. a 11. března.

Do té doby má resort vést přímo premiér. „Počítám, že pověření bude dočasné, nemám ambici říditi ministerstvo až do voleb do Poslanecké sněmovny sám,“ dodal Sobotka.

Předseda vlády odmítl, že by jméno nového ministra nějak souviselo s výsledky volby vedení sociální demokracie. Časové spojení obou událostí vysvětlil tím, že potřebuje čas na diskuzi s kandidáty na ministra.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala už ale na Twitteru premiérovi vytkl, že před sjezdem ČSSD „kšeftuje s postem ministra průmyslu a obchodu“. Označil to za neuvěřitelnou slabost a současně neodpovědnost. „Jde pouze o hlasy na sjezdu a křeslo ministra pak bude platidlem,“ poznamenal předseda komunistů Vojtěch Filip.

Projevila se znovu slabost premiéra vůči prezidentovi a zároveň je vidět, v jakém stavu je ČSSD.
Petr Gazdík

Podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde o dobrou zprávu. „Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce, na ministerstvu je množství problémů k řešení,“ uvedl. Dodal, že o to méně bude mít Sobotka času svolávat nekonečný počet porad, a ministři tudíž více času na práci.

Další místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nechtěl svůj názor na změnu uvádět s tím, že je irelevantní. „Je to věc ČSSD, tak hovoří koaliční smlouva,“ sdělil ČTK.

Ovčáček sdělí stanovisko prezidenta v pravý čas

O potenciálních kandidátech na ministra nechce Sobotka spekulovat „Dneska jsme o nich diskutovali a diskuse zůstala otevřená,“ přiblížil premiér. 

Jako o možných kandidátech na křeslo ministra se už před setkáním premiéra s prezidentem mluvilo především o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti a vládním koordinátorovi pro digitální agendu Tomáši Prouzovi (ČSSD). Dále o Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi a o někdejším ministru průmyslu Milanu Urbanovi (oba ČSSD).

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček schůzku na Hradě nechtěl komentovat. Stanovisko Zemana sdělí v pravý čas, napsal ČTK. 

V době, kdy bude šéf ČSSD resort řídit, se chce zaměřit na prosazení novely zákona o elektronických komunikacích, o jejíž podobu se s Mládkem přel. Sobotka chce, aby novela posílila práva spotřebitelů, zvýšila pravomoci Českého telekomunikačního úřadu, otevřela trh mobilních operátorů a vedla ke snížení cen mobilních dat. 

Z vyjádření ekonomů a zástupců podnikatelů pro ČTK vyplývá, že Sobotka jako dočasný šéf ministerstva průmyslu a obchodu nezajistí snížení cen mobilních dat nebo větší ochranu spotřebitele. Ministerstvo podle nich potřebuje ve svém čele odborníka, kterým premiér není.

„Na ministerstvu se za tu dobu snad nestane nic mimořádného, ale v době končících intervencí je zapotřebí funkční ministerstvo, které bude schopné řešit posilující korunu a tlak na exportéry. Sobotka tak na úkor volebního postoje doslova hazarduje. Pouze to dokresluje komičnost kolem tahanic Babiš–Sobotka a ukazuje na jejich politickou nevyzrálost,“ uvedl vedoucí ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Podle Hnutí Duha by měl Mládkův nástupce nejen hájit občany před velkými poskytovateli mobilních služeb, ale měl by je také hájit před velkými energetickými společnostmi.

„Nový ministr by měl ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem a zástupci montážních firem z oboru střešní fotovoltaiky připravit stabilní a nediskriminační prostředí pro samovýrobce elektřiny. Součástí návrhu pak musí být i limit pro podíl paušální částky v platbě za elektřinu,“ dodal programový ředitel hnutí Jiří Koželouh.

Mládkovi uškodil spor o ceny mobilních operátorů

Ještě minulý pátek Sobotka uváděl, že „kolegu Mládka odvolávat nebudu, své ode mě slyšel“. V pondělí po jednání vlády ale oznámil, že chce Mládka vyměnit ke konci února.

O konci vládní kariéry Jana Mládka se v minulosti spekulovalo mnohokrát, nakonec mu zlomila vaz komunikace ministerstva v otázce cen mobilních operátorů, kdy na kritiku veřejnosti doporučil jeho náměstek přestěhovat se za levnými tarify do Polska.

„Některé věci, které ze strany ministerstva zaznívaly, přímo urážely veřejnost,“ upozornil premiér. „Jednání vlády a ministerstev musí být srozumitelné, musí být pro občany pochopitelné a lidé musí mít jistotu, že ministerstva a vláda jednají v jejich zájmu. Jednání ministerstva průmyslu bohužel v posledních týdnech srozumitelné nebylo,“ řekl Sobotka před odvoláním Mládka.

Jan Mládek
Zdroj: ČT24

Ministr odpovědnost odmítl, regulace telekomunikačního trhu byla podle něj mimo kompetence jeho resortu. „MPO, ani já osobně, nedělalo žádné věcné kroky, které jsou v rozporu s vládní politikou. Pan premiér rozhodl, pan premiér má na to právo. Rozhodl podle svých PR poradců a medializací, nikoli podle skutečnosti,“ reagoval Mládek.

Někteří politici včetně těch koaličních odvolání Mládka kritizují. Například podle šéfa ANO Andreje Babiše to je od premiéra účelový krok před sjezdem ČSSD. „Když se zvedla vlna kritiky za to, že neudělali s tarify mobilních operátorů vůbec nic, tak ho obětoval za ČSSD. Přitom pan Mládek jednoznačně držel stranickou linii ČSSD, která nechtěla vysoké tarify řešit,“ prohlásil Babiš.

„Z mé zkušenosti to není zrovna šťastné rozhodnutí, protože každý ministr, který přijde na resort, tak minimálně půl roku se seznamuje s fungováním resortu,“ poznamenal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).