Prouza jako státní tajemník končí. Jde do byznysu

Tomáš Prouza (ČSSD) rezignoval na místo státního tajemníka pro evropské záležitosti. Skončí k 31. březnu. Jako důvod konce svého angažmá na Úřadu vlády uvedl nabídku ze soukromého sektoru, kterou přijal. Koncem února se o něm spekulovalo jako o jednom z kandidátů na uvolněné místo ministra průmyslu a obchodu.

„Po delším váhání jsem se rozhodl nabídku přijmout. Poslední dva měsíce jsem proto činil všechny kroky potřebné k hladkému předání mé agendy,“ uvedl. Rezignační dopis zveřejnil také na svém webu.

„Vážím si práce, kterou Tomáš Prouza na Úřadu vlády během více než tří let odvedl. Má velký podíl na tom, že se splnil jeden z mých hlavních cílů – vést proevropskou vládu, která chce a umí ovlivňovat to, jakým směrem se Evropská unie ubírá,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Od dubna bude vedením sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády pověřen Jan
Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik.

Prouza neměl podle médií bezpečnostní prověrku na stupeň „důvěrné“, kterou podle služebního zákona pro výkon funkce státního tajemníka pro evropské záležitosti potřeboval.

Politolog Jelínek: O důvodech konce Tomáše Prouzy v politice lze jen spekulovat

Podle politologa Lukáše Jelínka může být za Prouzovým koncem v politice hned několik důvodů. Mezi nimi jde o možnou neprůchodnost jeho jména do křesla ministra průmyslu a obchodu přes prezidenta Miloše Zemana, nebo třeba nezískání bezpečnostní prověrky na Úřadu vlády, případně osobní znechucení politickými intrikami, kterých se stal součástí.

Politolog Jelínek: O důvodech konce Tomáše Prouzy se dá jen spekulovat (zdroj: ČT24)

„Řekl bych, že sociální demokracie nedokázala vyčerpat potenciál, který se v Tomáši Prouzovi skrýval,“ dodal politolog s tím, že sžívání Prouzy s ČSSD bylo spíše komplikované. Označil ho jako výborného komunikátora evropské myšlenky i v českých podmínkách.

Úvahy o Prouzovi v čele MPO naježily prezidentskou kancelář

Poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl 20. února odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, spekulovalo se o Prouzovi jako o možném kandidátovi na tuto pozici. Předseda vlády tyto úvahy nekomentoval.

  • Třiačtyřicetiletý ekonom a politik dosud zastává post státního tajemníka pro evropské záležitosti (od února 2014) a koordinátora digitální agendy ČR (od května 2016). Členem ČSSD je od února 2015.
  • Vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze s vedlejší specializací na žurnalistiku. V roce 2005 získal titul MBA na The Open University ve specializaci finanční strategie, management lidských zdrojů a management znalostí.
  • Jako novinář založil v roce 2000 finanční server Peníze.cz. Ekonomii a diplomacii se věnoval v letech 2004–2007 jako náměstek ministra financí zodpovědný za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Spoluzaložil finančně-poradenskou firmu Partners.
  • Umí anglicky, částečně také francouzsky, polsky a rusky. Jako své záliby uvádí poslech klasické hudby, operu a péči o růže na zahradě.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tehdy na Twitteru uvedl, že Prouza má blízko k neziskovým organizacím, které účelově útočí na Miloše Zemana. Vztah Prouzy se zástupci Pražského hradu je dlouhodobě napjatý, přeli se například kvůli bezpečnostním kontrolám na Hradě, migraci nebo vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra.

Po schůzce s prezidentem Sobotka oznámil, že bude ministerstvo průmyslu vést dočasně sám. 

Vydáno pod