GIBS chce obžalovat dva policisty kvůli ženě, která později vraždila na Smíchově

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat dvojici policistů kvůli zásahu proti ženě, která loni zaútočila v kavárně na toaletách na jinou ženu. Policisté sice útočnici převezli do psychiatrické léčebny v Bohnicích, jenže o incidentu neinformovali tamní lékaře. Žena tak byla později propuštěna a ještě ten samý den vraždila v obchodním centru na Smíchově.

Policisté byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, za které hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Podle inspektorů nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem.

„Vyšetřování bylo ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončeno a spisový materiál byl s návrhem na podání obžaloby předán na Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle expertní komise lékaři z Bohnic nepochybili

Inspekce se zabývala incidentem, který se stal loni v červenci v kavárně na pražském Újezdu. Michelle Sudků se tam tehdy pokusila na záchodech tričkem uškrtit neznámou zákaznici. Útočnice pak skončila v psychiatrické léčebně, odkud ale byla zanedlouho propuštěna. Expertní komise zkoumala i postup léčebny: tamní lékaři ale podle závěrů nepochybili.

Chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice, kterým některé zásadní okolnosti případu nebyly při přebírání pacientky sděleny. Léčení ženy nenařídil soud, o propuštění tedy také nerozhodoval soud, ale sami lékaři. 

Sudků pak vraždila ještě ten samý den, co byla propuštěna z Bohnic. Vražedný nástroj – nůž – si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami ve smíchovském nákupním centru. A v něm také pobodala ženu, která později zraněním podlehla.

Na Smíchov jela Sudků s úmyslem zabíjet, podle vyšetřovatelů na sebe chtěla upozornit lékaře a zajistit si činem další pobyt v léčebně.

Útočnice je obžalovaná z vraždy a pokusu o vraždu, za což jí hrozí až doživotí. Podle znalců trpí útočným a nekrofilním sadismem, její ovládací a rozpoznávací schopnosti však porucha v době činu neovlivnila. Případný pobyt na svobodě znalci označili za extrémně nebezpečný. Soud začne její případ projednávat v pondělí.