Češi unesení v Libanonu zažalovali stát. Se žádostí o milionové odškodné zatím nepochodili

Čtyři Češi unesení v roce 2015 v Libanonu zažalovali stát. Nesouhlasí s rozhodnutím, podle kterého jednotlivá ministerstva zamítla jejich žádost o odškodnění, kde požadovali 40 milionů korun. Informace ČT sdělila Alena Novotná, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten žalobu obdržel v lednu. Čtveřice se domnívá, že tajné služby mohly únosu zabránit.

„Žaloba ještě nebyla doručena druhé straně, více informací tedy nemohu sdělit,“ okomentovala věc Novotná s tím, že čtyři Češi navrhují, aby soud jednal s ministerstvy vnitra, financí, spravedlnosti, zahraničních věcí nebo obrany.

Žalobu podali čtyři z pěti mužů unesených v Libanonu, a to advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi, novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Nepřidal se jen vojenský zpravodajec Martin Psík.

Podle advokáta Jana Švarce podali muži žalobu, protože nesouhlasí s postupem státu při vyřizování jejich žádosti. V žalobě požadují odškodnění. Jeho výši nechtěl specifikovat, částka ale podle něj nepřesahuje 40 milionů korun, které žádali v předchozím řízení.

Ministerstvo vnitra zamítlo tuto žádost o odškodnění letos v lednu. Podle serveru Lidovky.cz žádost zamítlo také ministerstvo spravedlnosti a zahraničí. Ministerstvo financí se věcí odmítlo zabývat.

Novinář Kofroň: Mám obavy, že únos vzešel z Česka

Jihočeský novinář Kofroň dodal, že dalším motivem k žalobě jsou nejasnosti kolem případu. Tvrdí, že jejich únos nebyl náhoda a že někdo musel únosce podrobně informovat o tom, kde se pětice Čechů právě pohybuje.

„Mám zkrátka pocit, že to bylo připravené. Kdyby to (únos) nebylo v údolí Bikaá, tak by se to stalo v Bejrútu někde na náměstí. Profesionálně nás zajalo vycvičené komando, celá akce měla systém, nebyla to pouhá náhoda a nebyl to únos kvůli penězům. Všechno bylo do detailu připravené,“ řekl Kofroň.

„Moc se bojím, že tohle vzešlo z České republiky,“ dodal s tím, že podaná žaloba má vést k získání informací, kdo za únosem stojí. „Od doby, co jsme se vrátili, jsme považováni za darebáky, přitom nikdo nám ani lidem neřekl, co se vlastně stalo.“

Civilní rozvědka prý měla informace, že se plánuje odveta za Fajáda

Muži zmizeli v červenci 2015 v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili loni počátkem února. Tvrdili, že tajné služby mohly únosu zabránit. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)už v minulosti uvedl, že stát vynaložil maximální úsilí, aby se mohli vrátit domů. Podle Chovance by odpovědnost měli převzít organizátoři cesty, a nikoliv stát. 

Civilní rozvědka podle čtveřice měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.