Žalobkyně uspěla. Házení vajec na Zemana znovu projedná soud

Státní zástupkyně uspěla se stížností v kauze házení vajec na prezidenta Miloše Zemana. Případ tak znovu musí projednat Obvodní soud pro Prahu 2. Informace zjistila Česká televize ze soudní databáze a potvrdil je místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec.

Na prezidenta Miloše Zemana házeli někteří lidé vejce 17. listopadu 2014 na pražském Albertově při odhalení pamětní desky k výročí pádu komunistického režimu. Jedno z vajec údajně zasáhlo německého prezidenta Joachima Gaucka. Akce se kromě něj zúčastnili také prezidenti Slovenska, Polska a Maďarska.

Policie později zadržela dva muže, kteří měli vajíčka metat. Incident vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití, a věc proto postoupila magistrátu. Ten rozhodl, že nešlo o přestupek a věc odložil. Přezkoumal ji až na podnět městské části Praha 2 a nakonec vaječnou aféru předal policii, která následně obvinila dva muže z výtržnictví. Loni v létě zastavila stíhání jednoho z nich a u druhého později navrhla obžalobu.

Státní zástupce muže obžaloval loni v říjnu. Za čin mu hrozil trest odnětí svobody až na dva roky. Obžalovaný v minulosti opakovaně tvrdil, že nic neprovedl, jen odmítl policii udat studenty, kteří si hlavu státu vzali za cíl. Loni v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že nejde o trestný čin, ale o přestupek, a celou věc vrátil na začátek – do rukou magistrátu. Žalobkyně proti tomu podala stížnost a nyní se vejci pro Zemana bude muset opět zabývat soud.

Zeman: Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety (zdroj: ČT24)