Házení vajec na Albertově nebylo trestný čin, ale přestupek, rozhodl soud

UDÁLOSTI: Vržení vejce na Zemana je opět jen přestupek (zdroj: ČT24)

Muž, který před dvěma lety házel vejce na Albertově na prezidenta Miloše Zemana, spáchal přestupek. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Obžalovaný v minulosti opakovaně tvrdil, že nic neprovedl, jen odmítl policii udat studenty, kteří si hlavu státu vzali za cíl.

K házení vajec na prezidenta Miloše Zemana došlo 17. listopadu 2014 na pražském Albertově při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu.

V davu tehdy stál i dvaašedesátiletý inženýr z Kladna Jindřich Frühauf. Policisté ho po incidentu vyvedli a ptali se, kdo vejce házel. A podle Mladé fronty DNES měl uvést: „Nebudu vám ty študáky udávat. To si radši napište, že jsem to házel já.“ České televizi později řekl: „Já jsem stál zrovna metr od nich. Tím, že jsem troubil na vuvuzelu, to možná mohlo vypadat, že jsem házel vajíčka.“

Policie si vedle Frühaufa vytipovala ještě jednoho údajného vrhače vajec a incident nejprve vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití. Věc proto postoupila magistrátu, který rozhodl, že nešlo o přestupek, a věc byla odložena.

Zeman: Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety (zdroj: ČT24)

Z přestupku trestný čin, z trestného činu přestupek

Na podnět Městské části Praha 2 magistrát věc přehodnotil a předal ji policii, která následně obvinila oba muže z výtržnictví. Loni v létě stíhání neznámého druhého muže zastavila a u Frühaufa později navrhla obžalobu. Státní zástupce muže obžaloval loni v říjnu. Za čin mu hrozil trest odnětí svobody až na dva roky.

Nyní se právní klasifikace opět mění na přestupek. „Obvodní soud pro Prahu 2 svým usnesením z 22. 12. 2016 postoupil tuto trestní věc Magistrátu hl. m. Prahy s tím, že skutek by mohl být posouzen jako přestupek proti občanskému soužití. Usnesení je však k dnešnímu dni nepravomocné,“ oznámila soudní mluvčí Pröllerová s tím, že proti rozhodnutí jde do tří dní podat stížnost – jakmile dorazí na státní zastupitelství.

Vejce pro Gaucka

Akce na pražském Albertově se v listopadu 2014 zúčastnily stovky lidí, kteří projevovali nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana, demonstranti také házeli na pódium vajíčka a další předměty. 

Hrad poté uvedl, že jedno z vajec zasáhlo do spánku německého prezidenta Joachima Gaucka. Německá ambasáda upřesnila, že Gaucka trefila pouze skořápka a státník vzal záležitost s humorem. Akce se zúčastnili také prezidenti Slovenska, Polska a Maďarska.