Kauza ProMoPro: Dodavatel techniky si odpyká pět let, státu vydá 29 milionů

Podnikatel Pavel Girstl obžalovaný v kauze ProMoPro si odpyká pět let vězení. Trest mu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Girstl coby jeden ze subdodavatelů techniky, která měla zajistit české předsednictví v Radě EU, vedle toho musí státu vydat bezdůvodné obohacení ve výši 28,8 milionu korun.

Firma ProMoPro získala od úřadu vlády v roce 2008 bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky během českého předsednictví (například ozvučení tiskových konferencí). Po technické stránce proběhla česká diplomatická mise bez komplikací, kvůli předražení práce ale v případu čelilo obvinění celkem dvanáct lidí, z toho devět podnikatelů.

Senát soudkyně Hany Navrátilové rozhodl počátkem ledna o tom, že si nepodmíněný trest odnětí svobody odpyká sedm z nich, u tří obžalovaných státních úředníků potvrdil zproštění viny. Nejpřísněji potrestaným zůstal jednatel ProMoPro Jaroslav Veselý, který půjde do vězení na devět let.

Girstl: Z obžalovaných podnikatelů se dělají obětní beránci

Girstlovo odvolání tehdy soud vyloučil společně s odvoláním posledního obžalovaného podnikatele Vlastimila Maxy k samostatnému projednání, protože Maxa byl nemocný a Girstlovi onemocněl právník. Nyní rozhodoval o Girstlovi – a potvrdil mu pětiletý žalář. Vedle trestu odnětí svobody má muž navíc zakázáno vykonávat po dobu sedmi let funkce ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev.

Sám Girstl před odvolacím senátem soudkyně Navrátilové zdůraznil, že přes 20 let působí v oblasti IT služeb, a to i v zahraničí. „Celý proces je veden tak, aby byla naplněna politická objednávka. Já jsem veškeré práce provedl,“ řekl. V hlavním líčení vycítil snahu udělat z obžalovaných podnikatelů obětní beránky.

Skutky jednatele hlavní subdodavatelské firmy NWDC Maxy, kterému pražský městský soud nepravomocně uložil devítiletý trest, se ve středu odvolacímu senátu projednat nepodařilo. Maxa totiž již poněkolikáté zaslal omluvenku kvůli operovanému kolenu a zároveň trvá na osobní přítomnosti při zasedání. Jeho případem se proto soud bude zabývat v březnu.

Vydáno pod