Řidiči autobusů dostali rekordně přidáno. Někteří dopravci už zvýšili jízdné

Řidiči autobusů dostali od ledna výrazně přidáno. Přepravní firmy například v Královéhradeckém kraji ale dosud nemají podepsané dodatky smluv, které by jim zajistily zvýšení plateb. Pro vyplacení lednových mezd by tak musely sáhnout do svých rezerv, což by některé mohlo ohrozit. Problémy mohou nastat hlavně v Plzeňském kraji, který pomoc zatím nechystá vůbec. Dopravci na západě Čech zase reagovali zdražením jízdného.

Řidičům linkových autobusů se podle rozhodnutí vlády musí od ledna zvýšit hodinová mzda nejméně na 98 korun a 10 haléřů. Vzrůst má i platba za čekání a řidiči musí dostat také příplatek za ztížené pracovní podmínky. Bez pomoci kraje ale budou muset dopravci na lednovou výplatu sáhnout do svých rezerv, někteří uvažují o zdražení nebo rušení spojů.

V podniku Arriva má například každý řidič dostat v průměru o dva a půl až tři tisíce korun víc než dosud. Ročně se firmě jen v Královéhradeckém kraji zvýší náklady o 17 milionů korun. Společnost ale jezdí ještě v dalších třech krajích, a proto doufá, že se jí co nejdříve podaří doplatek od krajů získat. Zatím peníze nedostala nikde.

Královéhradecký kraj chce od všech 14 dopravců detailní rozpis, jak se mzdové náklady zvýší. V každé firmě jsou totiž platové podmínky různé. Radní pro dopravu Martin Červíček (ODS) věří, že se dodatky ke smlouvám podaří podepsat do 20. ledna. „První peníze by dopravci mohli mít na účtě během února,“ dodala mluvčí kraje Martina Götzová.

Plzeňská MHD se bojí odlivu řidičů

Plzeňský kraj ale žádnou pomoc pro dopravce zatím nechystá. „Podle smlouvy, kterou má kraj dlouhodobě uzavřenou, přichází měsíční dotace od ČSAD, takže dopravce má určitě na to, aby platy řidičů navýšil,“ tvrdí náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Autobusoví dopravci hledají peníze na vyšší mzdy řidičů (zdroj: ČT24)

Plzeňský dopravní podnik se ale po zvýšení platů obává, že mu odejdou řidiči. „Řidiči linkových autobusů namnoze jezdí na spojích, které jsou provozovány v klidnějším režimu, než je tomu v městské veřejné dopravě,“ uvedl předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

V Chebu zdražila jízdenka z 12 na 20 korun

Na západě Čech už se někteří dopravci vypořádali s vyššími mzdami zdražením jízdného. V Chebu například cena jízdenky stoupla z 12 na 20 korun. Ostatní o zdražení přemýšlí. „Peníze buď dostaneme od státu, když slíbil navýšení mezd, nebo to budeme muset najít na jízdném,“ řekl ČT ředitel Ligneta autobusy Mírová Petr Schmid.

Asociace krajů chce proto jednat s vládou, zda by náklady související s navýšením mezd nemohl hradit i stát. Podle předsedkyně asociace Jany Vildumetzové (ANO) je ale nejprve nutné ujasnit, zda mohou kraje s dopravci vůbec podepisovat dodatky, aniž by tím porušily zákon o veřejných zakázkách. Jasno by mělo být do konce ledna.