Aplikace Čistý komín už funguje po celém Česku. Odpůrci mluví o udávání

Aplikace Čistý komín už funguje po celém Česku (zdroj: ČT24)

Mobilní aplikace Čistý komín nově funguje po celém Česku. Původně vznikla pouze pro Moravskoslezský kraj s cílem upozornit na lidi, kteří topí neekologicky. Kdo si aplikaci opatří, může elektronicky zveřejnit fotografii domu, odkud podle něj vychází škodlivý kouř. Odpůrci to ale považují za udávání. Vadí jim i to, že za projektem není žádný arbitr, který by zplodiny objektivně posoudil.

Mezi lidmi vzbudila pozornost už první verze aplikace Čistý komín určená pouze pro Moravskoslezský kraj. Během čtyř měsíců přidali na mapu 600 fotek. Zplodiny z komínů rodinných domů totiž v kraji tvoří více než třetinu všech škodlivin vypouštěných do ovzduší.

Zveřejňování fotografií ale lidi rozděluje. Část za tím vidí udávání. A to přesto, že u domů na snímcích nesmí být vidět číslo popisné ani jiné identifikační znaky. Podle ředitelky o.p.s. Čisté nebe Anny Ploškové jde především o nástroj, který má osvětově působit na lidi.

Úředníci nyní mohou zkontrolovat pouze kouř vycházející z komína. Od ledna ale budou mít pravomoc jít přímo ke kotli, ověřit jeho stav a co v něm majitel pálí. Pokud potvrdí neekologické vytápění, bude majitel domu čelit pokutě až 50 tisíc korun.