Pražská ČSSD si do čela zvolila Ludvíka a podpořila Sobotku

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na regionálním sněmu obhájil post šéfa pražské sociální demokracie. Volilo ho 99 ze 160 delegátů. Krajská organizace také rozhodla o svých nominacích pro březnový volební sjezd, v čele strany by podle ní měl zůstat jak Bohuslav Sobotka, tak Milan Chovanec.

Vedle Miloslava Ludvíka do čela pražské ČSSD kandidoval zástupce starosty Prahy 13 Pavel Jaroš. Zatímco ministra zdravotnictví nominovalo pět oblastí, Jaroše dvě včetně domovské Prahy 13, ze které pochází i Ludvík.

Ministr zdravotnictví zase získal nominaci v Praze 3, 10 a 15 – jde o městské části, kde působí vlivní sociální demokraté jako europoslanec Miroslav Poche z Prahy 3, starosta „desítky“ Vladimír Novák či pražský zastupitel Karel Březina z Prahy 15. 

„Byl to boj, byli dva kandidáti a nebylo to předem dané. Dvě třetiny hlasů je dobrá volba,“ řekl Ludvík po svém zvolení. Do fungování ČSSD v rámci pražského zastupitelstva z pozice předsedy zasahovat nechce, neboť podle jeho slov pracují sociální demokraté na magistrátu dobře.

Navzdory obhajobě regionálního předsednictví Ludvík rovněž nehodlá v příštích komunálních volbách (2018) vést stranickou kandidátku tak, jako to udělal před dvěma lety. Místo toho se chystá po Novém roce rezignovat na post zastupitele hlavního města. „Lídrem by měl být někdo, kdo v zastupitelstvu sedí a tu práci tam teď dělá dobře,“ vysvětlil. Zda se postaví v Praze do čela podzimní sněmovní kandidátky, podle něj není v tuto chvíli jasné a o jejím složení se bude teprve jednat.

Za místopředsedy pražské ČSSD delegáti zvolili radního Daniela Hodka, zastupitelku Hanu Novákovou, opozičního zastupitele Prahy 4 Jiřího Bodenlose, zastupitele Prahy 6 Reného Pekárka a Jana Baláče z ČSSD v Praze 2. Místo pražského zástupce v předsednictvu ČSSD obhájil někdejší náměstek pražského primátora a nyní politický náměstek na ministerstvu vnitra Petr Hulinský.

Podpora pro Sobotku, Chovance i Dolínka

Pražští sociální demokraté rozhodovali i o nominacích pro nadcházející volební sjezd sociální demokracie. Předseda strany Bohuslav Sobotka, který mandát hodlá obhajovat, před pražskými spolustraníky vystoupil s projevem hned na úvod jednání krajského výboru.

Podle Sobotky je důležité, aby ČSSD prosazovala svůj program v rámci pražské koalice s ANO a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). ČSSD musí rovněž prosazovat zvyšování mezd, podporovat rodiny s dětmi a získat nerozhodnuté voliče, doplnil.

Pražská ČSSD nakonec Sobotkovi nominaci potvrdila, na postě druhého muže strany by tak jako dosud ráda viděla ministra vnitra Milana Chovance. Podporu pražské ČSSD do čela strany dostal také náměstek primátorky Petr Dolínek, bývalá pražská zastupitelka Lenka Teska Arnoštová a ministři Michaela Marksová a Lubomír Zaorálek.

Černý kůň předsednictva

Sobotka zatím získal podporu ve všech krajích, kde se krajské konference konaly – vedle Prahy v Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském a Karlovarském. Stejnou bilanci drží i stávající statutární místopředseda Milan Chovanec. O místo druhého muže strany má ale zájem i Jeroným Tejc, který se o ně neúspěšně ucházel už na posledním, pražském sjezdu.

Pokud bude sjezd probíhat v atmosféře, kdy sociální demokracii neporostou preference a strana bude stagnovat, tak bude volba velmi složitá.
Milan Chovanec

Do boje o předsednictvo ho tentokrát vyslala brněnská městská buňka a na krajskou nominaci zatím čeká, její význam ale podle něj není až tak určující. „Veřejné nominace rozhodně nerozhodnou o tom, jak dopadne sjezd. To se ukázalo i minule,“ uvádí.

Nominace na posty řadových místopředsedů sbírají zatím hlavně současní členové vedení: předseda sněmovny Jan Hamáček, správce stranické kasy Martin Starec, šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek a také dvě ženy: ministryně práce Michaela Marksová a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Mezi možnými kandidáty se objevuje i jedno nové jméno: poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který by mohl získat podporu třeba i na Vysočině, v Jihočeském a Ústeckém kraji. „Na sjezdu musí zaznít zásadní projev předsedy strany, a já předpokládám, že zazní. Abychom jasně viděli, že máme svého šéfa pevně zakotveného, protože za ním všichni stojíme,“ prohlásil Birke.

Nominace na místopředsednická křesla v ČSSD
Zdroj: ČT24

Reforma daní jako oranžový tahák

Další významné zasedání čeká sociální demokracii v sobotu, kdy se sejde širší vedení strany. Sobotka zde chce spolustraníkům představit revitalizovaný stranický program, který má sociální demokracii pomoct oponovat hnutí ANO, dlouhodobému hegemonovi volebních modelů, ve sněmovních volbách. Ty Česko čekají na podzim 2017.

Hlavním tahákem by měla být daňová reforma. „Bavíme se o firmách a bavíme se o fyzických osobách. Rádi bychom předložili daňovou reformu, která sníží daňové zatížení lidí s průměrným a podprůměrným příjmem,“ uvedl Sobotka. „Malé firmy, začínající firmy, start-upy by pak měly mít šanci na nižší zdanění než velké zavedené nadnárodní společnosti.“

Konkrétní sazby daní chce sociální demokracie představit na jaře, už nyní ale její představu kritizuje pravicová opozice. Podle šéfa občanské demokracie Petra Fialy povedou sociálnědemokratické návrhy jen ke komplikaci daňového systému. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek avizuje, že v programu jeho formace zůstane pro právnické i fyzické osoby sazba shodná. 

Reportáž: ČSSD se chystá do voleb s daňovou reformou (zdroj: ČT24)

Co poví Zimola?

Jestli mám nálepku stranického kritika a jestli moje kritika směřuje k tomu, že se vybudí ve straně nějaký kvas a dynamika, že to nebude rybník plný líných kaprů, tak jsem za to rád.
Jiří Zimola
jihočeský hejtman (ČSSD)

Méně příjemné výhrady, než jsou ty od ideových oponentů, ale Sobotku v sobotu zřejmě čekají od vlastních spolustraníků. Jihočeský hejtman Jiří Zimola, kterému se jako jedinému sociálnímu demokratovi podařilo v říjnových volbách obhájit už druhé vítězství v hlasování o složení krajských zastupitelstev, totiž chystá vystoupit s projevem k ústřednímu výboru.

Politik, který se před třemi lety účastnil i lánské schůzky, jež se snažila Sobotku z čela strany odstranit, patří ke kritikům současného vedení sociální demokracie a nedávno vyzýval k oddělení funkce předsedy strany a vlády.

Ve své řeči hodlá reagovat na bilanční projev, se kterým vystoupí Sobotka, vyhrocenou atmosféru ale nečeká. „Očekávám, že si otevřeně pojmenujeme problémy, kterými v současnosti ČSSD prochází. Moje kritika směřuje k tomu, že se vybudí ve straně nějaký kvas a dynamika, že to nebude rybník plný líných kaprů.“

Průběh jednání ale bude známý jen zprostředkovaně; ČSSD totiž ve středu oznámila, že zasedání nebude veřejně přístupné a novináři nemohou vyslechnout ani projev předsedy Sobotky. „Špinavé prádlo se má prát doma v rodině,“ podotkl Zimola.