Sobotka už neví, kde je realita, říká hejtman Zimola. Funkci premiéra a šéfa strany by rozdělil

Sociální demokracie by měla podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) uvažovat o rozdělení funkcí premiéra a předsedy strany. Zimola to řekl v rozhovoru, který vyjde v pondělním vydání časopisu Týden. Sobotka tápe a měl by „projít reflexí a na rozdělení funkcí kývnout“, myslí si Zimola.

Předseda vlády Sobotka plánuje na jarním sněmu ČSSD obhajovat předsednický post. Říjnové krajské a senátní volby však skončily pro stranu neúspěchem a sociální demokracie se propadla v posledních průzkumech veřejného mínění.

Zimola Týdnu řekl, že Sobotka jako předseda nemá plán, jak pokles preferencí zastavit a sociální demokraté už mu nerozumějí. „Vnímám ho jako člověka tápajícího, který možná naslouchá nejrůznějším hlasům a už neví, jaká je realita. A je mi ho líto,“ uvedl někdejší účastník proslulé „lánské schůzky“, jejíž aktéři se po volbách před třemi roky neúspěšně pokusili Sobotku odstavit z vedení ČSSD.

Zimola si myslí, že rozdělení pozice premiéra a předsedy strany je jediné řešení, které může fungovat. „Do nových sněmovních voleb by sociální demokracie šla s novým předsedou, který by podporoval svého premiéra a kterého by naopak podporoval premiér,“ řekl Zimola. Na místo nového šéfa ČSSD by se podle něj jistě našli zájemci.