Chovanec o detailech lánské schůzky: Byla hloupá a propagandistická

Praha - Byl to místopředseda ČSSD Milan Chovanec, kdo jako první přiznal po takzvané lánské schůzce účast na ní. V Otázkách Václava Moravce vedle dalších podrobností také zmínil, že mu připadala hloupá a za její cíl považoval sebeprezentaci Michala Haška před prezidentem Milošem Zemanem, že dokáže přivést vedení ČSSD. Na setkání ho prý pozval několik dní předem SMS zprávou sám Hašek, podal to však jako pozvánku od prezidenta. Až v Lánech se prý ukázalo, že iniciativa vzešla od Chovancových kolegů.

„Bylo mi sděleno, že jde o pozvání pana prezidenta na jméno, tedy že jsem já osobně pozván panem prezidentem na přátelskou večeři. Když jsem pozvání dostal, bylo mi sděleno, že tam bude několik dalších osob, jména jsem ale neznal. Když jsem dojel do Lán, nabyl jsem dojmu, že schůzka nebyla sezvána panem prezidentem, protože první, co řekl u stolu, bylo ´vy jste schůzku iniciovali, tak si pojďme povídat´. Tam jsem ztratil iluzi, že jsem byl opravdu pozván panem prezidentem na jméno,“ přiblížil situaci Chovanec.

Nepovažuji se za napraveného pučistu

Na schůzku byl podle svých slov pozván několik dní předem, věděl o dalších účastnících, ale neznal konkrétní jména. „Upozorňoval jsem, že může být setkání dezinterpretováno, což se také stalo,“ dodává. Sám Chovanec uznává za chybu, když se Michala Haška nezeptal před schůzkou, zda bude přítomen i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sám se nepovažuje za napraveného pučistu, protože do Lán nejel se záměrem cokoli vyjednávat za ČSSD. Obsah zhruba padesátiminutového setkání s prezidentem podle něj nevybočil ze standardní politické diskuse.

Milan Chovanec v OVM: „Schůzka byla naprosto hloupá, podle mého propagandistická, aby Michal Hašek ukázal, že má nějaký tým lidí a že umí dovést panu prezidentovi vedení sociální demokracie. Já to jinak vnímat nemohu…“

Kromě Milana Chovance, Jiřího Zimoly, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Michala Haška se debaty s prezidentem Zemanem už nikdo jiný, kromě dvou obsluhujících žen, neúčastnil. „Dostali jsme volební guláš a diskutovali opravdu pouze o politických tématech… Neřešili jsme žádné věci, které kolují dnes v mediálním světě,“ zdůraznil stranický místopředseda.

Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Petr Eret/ČTK

V minulých dnech se také spekulovalo o účastníkovi, který požadoval, aby schůzka zůstala utajena. Hovořilo se v této souvislosti o Zemanovi a Chovancovi. Druhý jmenovaný v OVM konstatoval, že od prezidenta Zemana neslyšel požadavek na utajení schůzky. „A já jediné, co jsem říkal, že schůzka v tomto termínu je nevhodná a že může být špatně vysvětlována… Jestli se toto považuje za žádost o utajení, pak jsem o to asi žádal. Mně to ale tak nepřipadá,“ podotkl Chovanec.

Nejsem ani Sobotkovec ani Haškovec. Jsem sociální demokrat

Chovanec sám se nepovažuje za příznivce žádného vnitrostranického křídla, ačkoli vnímá to, že už 3 roky ho neustále někdo někam řadí. „Snažím se být jen sociální demokrat,“ zdůrazňuje a dodává: „Říkám oběma táborům politické názory a občas jsem za to kárán… Dvojvládí v ČSSD, které tady už tři roky trvá a zesílilo po nástupu Rusnokovy vlády, musí skončit.“

Pád preferencí ČSSD začala s podporou Rusnokovy vlády

Chovanec se zastavil u tématu podpory Rusnokovy vlády ze strany sociální demokracie předtím, než se rozpustila předchozí sněmovna a zavdala tak důvod k předčasným volbám. Právě široká podpora sociálních demokratů Rusnokově vládě se v médiích často prezentovala jako střet Haškových příznivců se Sobotkovými. Bohuslav Sobotka totiž Rusnokovu vládu podporovat nechtěl, což se nakonec podle Chovance ukázalo prozíravé. Tehdy ale podle místopředsedy ČSSD a plzeňského hejtmana nešlo o podporu Michala Haška, ale tématu zabránit návratu pravice k vládě.

Rusnokův kabinet důvěru nedostal
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podpora Rusnokově vládě se v očích Chovance ukázala jako velká politická chyba. „Tady byl začátek propadu preferencí sociální demokracie, kdy zmizelo pravolevé vnímání a my jsme de facto uspokojili levicové voliče tím, že tu je levicový prezident, levicový senát a vlastně i levicová vláda. Udělali jsme politickou chybu, udělala ji velká část sociální demokracie jen proto, aby se nevrátila pravicová vláda… a neviděli jsme dál,“ prohlásil hejtman v OVM s tím, že předseda ČSSD tehdy viděl dál než ostatní. Chovanec totiž odhaduje, že kdyby Rusnokova vláda v srpnu důvěru získala a vládla až do řádného termínu voleb v roce 2014, vítězem voleb by s ohledem na masivní nárůst preferencí byl Andrej Babiš s hnutím ANO 2011.

Funkci hejtmana zřejmě Chovanec složí, chce se věnovat poslaneckému mandátu

Chovanec v OVM avizoval, že 9. prosince zřejmě složí funkci plzeňského hejtmana. Rovněž prý v úterý nabídl rezignaci na funkci místopředsedy ČSSD, Bohuslav Sobotka ji ale odmítl přijmout. Podle Chovance ale nabídka platí i nadále, pakliže šéf sociálních demokratů příští neděli na zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) uzná, že pro uklidnění situace v ČSSD je jeho odchod nutný, postu se okamžitě vzdá.