Fiala odmítl možnou povolební spolupráci s hnutím ANO

Fiala v OVM: Spolupráci s ANO si neumím představit (zdroj: ČT24)

Předseda občanských demokratů Petr Fiala si neumí představit, že by jeho strana po parlamentních volbách v příštím roce vstoupila do koaliční vlády s hnutím Andreje Babiše. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce. Na regionální úrovni spolu ODS a ANO od letošního podzimu vládnou v sedmi krajích.

Vládní hnutí ANO si podle volebních modelů dlouhodobě drží nejvyšší přízeň veřejnosti ze všech parlamentních stran; podle nejnovějšího šetření, které pro Českou televizi vypracovala agentura TNS Aisa, by Babišovu formaci v tuto chvíli volilo 33,5 procenta lidí. ODS by s devíti procenty skončila třetí za sociální demokracií.  

Lídr občanských demokratů Petr Fiala ovšem v Otázkách Václava Moravce odmítl možnost, že by se jeho strana mohla po sněmovních volbách v příštím roce stát Babišovým případným koaličním partnerem.

„Nevidím prostor pro spolupráci tohoto typu,“ prohlásil Fiala a dodal: „Je to předčasná otázka, protože v tuto chvíli nemáme mandát, abychom s někým sestavovali vládu, ale já si to nedovedu představit. Za sebe teď říkám: Nedovedu si to představit.“

Krajská spolupráce? Sedm případů z deseti

Na krajské úrovni se přitom občanští demokraté spolupráci s Babišovou formací většinově nebránili; po osmi letech v opozici vstoupili letos na podzim do deseti krajských vlád a z toho hned v sedmi případech spolupracují i s hnutím ANO: na Karlovarsku, na Vysočině, Olomoucku, Zlínsku, Liberecku i v nejlidnatějším Středočeském a Moravskoslezském kraji. Do opozice naopak pomohli ANO poslat v obou východočeských krajích a na Plzeňsku.

Spolupráci na krajské úrovni předseda občanských demokratů vysvětluje snahou splnit předvolební slib: „Abychom zabránili pokračování socialisticko-bolševických vlád na krajské úrovni, abychom v krajích zabránili opakování koalice na celostátní úrovni a aby kraje přestaly stagnovat. To jsme dodrželi“.