Úsvit ustoupil od podpory trestu za hanobení prezidenta. Vadí mu hrozba vězení

Poslanci hnutí Úsvit – Národní koalice ustoupili od podpory návrhu na obnovení trestného činu hanobení prezidenta. Oznámil to předseda poslaneckého klubu Marek Černoch. Pod návrh se podepsalo přes šest desítek zákonodárců, kromě Úsvitu zejména z vládních stran ČSSD a ANO a opoziční KSČM. Část poslanců ANO a ČSSD už ale ve středu oznámila, že své podpisy pod návrhem vezme zpět.

Úsvitu vadí, že by za hanobení prezidenta hrozilo vězení. Chtějí připravit vlastní návrh na zanesení hanobení státních symbolů do trestního zákoníku. „Hrozba odnětí svobody bez specifikace, za co, je nepřijatelná,“ řekl k návrhu trestů Černoch.

Novela podle něj původně cílila na postih hanobení symbolů státu, vlajky či prezidentské standarty, a hanobení mělo být jen přestupkem. Pak se ale prý návrh příliš změnil. „Respektujeme svobodu slova, a proto pro nás možnost odnětí svobody představuje příliš tvrdý postih,“ sdělil Úsvit. Hnutí chce ale dál prosazovat postihy hanobení státních symbolů. Podle Černocha bude pracovat na vlastním návrhu.

Návrh na obnovení trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky byl poslancům rozeslán v pondělí. Za spáchání takového trestného činu by lidem hrozilo až roční vězení. Návrh ale ostře kritizují odborníci na ústavní právo i ostatní poslanci, včetně spolustraníků zákonodárců, kteří se pod novelu podepsali.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil návrh za „nesmyslný a rizikový“. Od novely se distancovalo také vedení hnutí ANO, někteří poslanci hnutí uvedli, že jsou připraveni podpis odvolat. I část poslanců sociální demokracie se podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka rozhodla vzít podpisy zpět.