Klaus vítá vítězství Trumpa. Na jaře ho ale označil za symbol zoufalství a beznaděje

Václav Klaus v ČT: Trump symbolizuje naprosté zoufalství a beznaděj republikánské strany (zdroj: ČT24)

„Troufáme si tvrdit, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní,“ napsal ústav bývalého prezidenta Klause ve středu na svých webových stránkách. Exprezident však ještě nedávno mluvil jinak. V pořadu České televize 168 hodin na jaře prohlásil, že Trump symbolizuje naprosté zoufalství a beznaděj republikánů. Klaus dodal, že je rád, že není Američan a nemusí volit, protože by si z hlavních kandidátů nedokázal vybrat.

„Donald Trump symbolizuje naprosté zoufalství a beznaděj republikánské strany v USA, což už předvedla v řadě předchozích prezidentských voleb. A tohle je úplně symbolický výraz toho (zoufalství),“ řekl Václav Klaus.

„Jsem šťasten, že nejsem Američanem, protože mám pocit, že bych v letošním roce nemohl přijít k volbám. Protože si vůbec nedovedu představit, že bych někoho z těch potenciálních lidí, kteří se dostanou do té úzké volby, mohl volit. Ani Clintonovou a měl bych velké problémy s Trumpem,“ uvedl v březnu pro ČT český exprezident.

V červenci v rozhovoru pro týdeník Echo na otázku, zda je volba Donalda Trumpa odpovídající odpovědí na to, jakým směrem se ubírá Amerika, Václav Klaus reagoval slovy: „Adekvátní odpověď z mého pohledu on určitě není. Že by Trump byl můj šálek čaje, ode mne nikdo nemůže očekávat.“

„Zvítězil i Institut Václava Klause“

Ve středu, krátce po oznámení předběžných výsledků voleb, už bývalý český prezident s kontroverzním americkým miliardářem a budoucím prezidentem USA takový problém neměl. S kolegy ze svého institutu si na Trumpovo vítězství připili a označili se za jednoho z vítězů.

„Výsledek amerických prezidentských voleb vítáme. Jsme přesvědčeni, že je to dobře pro Ameriku, pro Evropu a celý Západ i pro Českou republiku. Je to dobře pro celý svět. Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní,“ uvedli.