Místo padesátky stovka na tachometru. Policejní prezident nesmí půl roku řídit

Policejní prezident Tomáš Tuhý si za rychlou jízdu vysloužil půlroční zákaz řízení a pokutu 10 tisíc korun, uvedl deník Právo. V červenci jel totiž v Ostravě služebním autem rychlostí přes 100 km/h místo povolených 50 km/h, aniž by použil maják. Pokuta je na horní hranici, zákaz řízení by mohl být v takovém případě až roční.

Tuhého v červenci podle Práva zastavili ostravští policisté, když spěchal služebním vozem z domova do Prahy. V autě jel sám a povolenou rychlost překročil o více než padesát kilometrů v hodině. Jak deník zjistil, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uložil policejnímu prezidentovi minulý týden ve správním řízení peněžitý trest a zákaz řízení na dobu šesti měsíců.

„Mohu potvrdit, že jsem v těchto dnech převzal rozhodnutí správního orgánu ministerstva vnitra, které se týká přestupku v dopravě – překročení rychlosti,“ řekl Právu Tuhý, který rozhodnutí obdržel 25. října.

Tuhý musel rychle do práce

Sám policejní prezident prý úředníkům ministerstva vysvětlil důvody své rychlé jízdy a zároveň potvrdil, že při jízdě nepoužil maják přesto, že na to měl jako policista při plnění služebních povinností nárok.

Právo uvedlo, že Tuhého v červenci povolali během víkendu k okamžitému návratu do Prahy, aby tam řešil vzniklou bezpečnostní situaci. V té době došlo v Turecku k neúspěšnému pokusu o převrat a svržení tamního prezidenta Erdogana.

Chovanec je spokojen

„Pokud bych plnil úkoly policie a chtěl využít oprávnění dané zákonem, tak bych samozřejmě při plnění úkolů a zejména při překračování rychlosti měl možnost použít zvláštní výstražné zařízení s právem přednosti jízdy, ale toho jsem nevyužil,“ řekl Tuhý a dodal: „V tom okamžiku jsem se stal běžným řidičem, proto za to nesu příslušné následky a plnou odpovědnost.“

Ministr vnitra považuje celou záležitost za uzavřenou. Podle svých slov se ztotožnil se závěry šetření odborného úseku ministerstva vnitra a přijal rozhodnutí. „Jsem rád, že se k tomu policejní prezident postavil jako chlap a vzdal se lhůty na odvolání,“ napsal ve svém vyjádření deníku s tím, že Tuhý má i nadále jeho důvěru.