Michal Hašek: Najít rituálního kozla a podříznout ho nestačí. ČSSD musí volby zanalyzovat

Končící hejtman Michal Hašek hostem Devadesátky ČT24 (zdroj: ČT24)

Končící jihomoravský hejtman i šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) se v Hyde Parku ČT24 ohlížel za uplynulými volbami do krajů i Senátu. „Byť původní čísla nevypadala vůbec růžově, nakonec ČSSD nedopadne úplně nejhůř. Budeme mít pět hejtmanů, budeme zastoupeni v osmi, možná i v devíti krajských koalicích,“ rekapituloval Hašek. On sám ale bude jen řadový zastupitel, na jižní Moravě totiž skončila ČSSD v krajských volbách až třetí.

„Jakkoliv si myslím, že za osm let byl kraj spravován dobře a máme za sebou spoustu úspěšných projektů, tak lidé chtěli změnu. Což je vidět i v řadě jiných krajů, kde jsme nevyhráli,“ tvrdí Michal Hašek. 

ČSSD podle něj musí provést po volbách důkladnou analýzu, krajské volby totiž byly podle Haška generálkou na volby sněmovní, které se budou konat příští rok. „Andrej Babiš už veřejně vyhlásil, že chce být premiér. Takže hlavním soupeřem není opoziční strana, ale naopak jeden z koaličních partnerů. A je to věc, se kterou se teď musí ČSSD – i se zkušenostmi z krajských voleb – vypořádat,“ prohlásil hejtman s tím, že se musí sociální demokraté připravit na útoky i negativní kampaň ze strany ANO. 

Na druhou stranu ale musí rozbor volebních výsledků proběhnout až poté, co podle Haška vychladnou hlavy a skončí vyjednávání o krajských koalicích: „Najít dneska ‚rituálního kozla‘ a podříznout ho v podobě Michala Haška či Bohuslava Sobotky by podle mě bylo krátkozraké,“ apeloval v Hyde Parku. 

Hejtman: Popírání lánské schůzky bylo největší chybou mé kariéry

Haškovi prý voliči vystavili účet za jeho „legendární“ vystoupení v Inteview ČT24, kdy opakovaně popíral, že se uskutečnila lánská schůzka. Sám Hašek považuje toto své lhaní za největší chybu své politické kariéry:  

„Za tuto chybu jsem zaplatil v roce 2013 odchodem z vedení ČSSD a o rok později dobrovolnou rezignací na poslanecký mandát. A teď naposledy mi voliči vystavili účet na jižní Moravě. Politická konkurence této mé chyby využila,“ prohlásil v Hyde Parku ČT24 Hašek. 

  • „Je to fáma. (…) Údajná schůzka se neuskutečnila. Já jsem viděl pana prezidenta Zemana včera při udělování státních vyznamenání. (…) V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila a každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že on nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat. (…) V sobotu neprobíhala žádná komunikace s prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace,“ prohlásil Hašek.

V letošním roce vzbudila kritiku fotografie Michala Haška, na které klade věnce ve společnosti ruských motorkářů z klubu Noční vlci. O pár měsíců později se pak rozběhla aféra s neexistující mluvčí kraje, která za Haška řadu let posílala e-maily. 

Hašek od minulých voleb ztratil přes polovinu preferenčních hlasů

Letošní krajské volby vyhrálo na jihu Moravy hnutí ANO, které za necelých 21 % hlasů obsadilo 15 mandátů. Sociální demokraté těsně prohráli i s lidovci a skončili v kraji až třetí. Obě strany mají po 11 mandátech.

Sám Hašek ztratil oproti minulým volbám více než polovinu preferenčních hlasů, zatímco v roce 2012 jich dostal přes 20 tisíc, tak letos 8 103. I tak ale patřil mezi nejúspěšnější kandidáty v celé republice. Jenže některé strany se proti Haškovi vymezily už před volbami.

Po volbách bude šéfem zastupitelů. A nadále radí Zemanovi

Hnutí ANO odmítalo, aby měl Hašek v nově vznikající koalici jakoukoliv placenou funkci a podílel se na vedení kraje. Dosluhující hejtman proto prohlásil, že žádnou funkci nečeká a že bude řadovým krajským zastupitelem.

Nakonec byl v tajné volbě zvolen šéfem zastupitelského klubu ČSSD, což je ale funkce neplacená. Hašek už tuto funkci zastával v době, kdy byl jihomoravským hejtmanem lidovec Stanislav Juránek. Ve sněmovně byl také šéfem poslaneckého klubu strany. V čele kraje stojí osm let a posledních šest let je také šéfem Asociace krajů ČR.   

Nadále také zůstane neplaceným externím poradcem prezidenta republiky Miloše Zemana v oblasti regionální politiky. Prezidentovi prý po neúspěšných volbách nabídl svou rezignaci, ale odpovědí mu prý byl staronový jmenovací dekret.