Agentuře spojované s lobbistkou Mrencovou poslal Haškův kraj přes tři miliony

Zhruba 3,75 milionu korun zaplatil od roku 2011 Jihomoravský kraj agenturám spojovaným s lobbistkou Janou Mrencovou. Částku v úterý poprvé zveřejnil krajský úřad. Mrencová zřejmě stála za fiktivní mluvčí jménem Lucie Proutníková, která rozesílala vyjádření hejtmana Michala Haška (ČSSD). Ten v pondělí večer vše vysvětloval na předsednictvu kraje, přičemž obvinění označil za předvolební kampaň s cílem ho znevěrohodnit a poškodit ČSSD.

Jihomoravský krajský úřad v minulosti platil za služby jak Marketingovému centru Profil, tak Producentskému centru Profil. První firmu ovládá Miloš Skácel, za druhou jako prokuristka vystupuje nepravomocně odsouzená Mrencová, která je spolu se Skácelem ve firmě také společnicí.

Částku, kterou kraj vyplatil agentuře Profil, která zřejmě stála za „falešnou mluvčí“ Lucií Proutníkovou, zveřejnil úřad až po třech týdnech od chvíle, kdy se na účty Česká televize zeptala. 

Kraj tvrdí, že platil za různé specializované tréninkové semináře, odborné konzultace, analýzy či poradenskou činnost. A také za publikované články o činnosti Jihomoravského kraje. „Právě u nich se ale České televizi podařilo zjistit, že si agentura vykazovala činnost, kterou zřejmě nikdy neodvedla,“ uvedla redaktorka ČT Barbora Žítková. Jako svou práci si například Marketingové centrum Profil vykázalo články v deníku Právo – jejich autor však odmítl, že by s centrem spolupracoval.

Hejtman Hašek prohlásil, že kraj zpětně prověří smlouvy s Profilem a jejich výstupy včetně dokladů. „Tam, kde ta dokladace nebude dostatečná, bude agentura vyzvána k tomu, aby ji doplnila. Pakliže tak neučiní, krajský úřad bude požadovat navrácení adekvátní části poskytnutého plnění finančních prostředků,“ uvedl Hašek.

Strana zelených a piráti minulý týden vyzvali Haška k rezignaci na funkci hejtmana i na místo v čele kandidátky ČSSD. Hašek odstoupit odmítl. Vysvětlení chtěli také zástupci koaliční KDU-ČSL. V úterý se usnesli, že jim Haškovo dosavadní vyjádření nestačí a požadují prověření smlouvy kontrolním výborem krajského zastupitelstva. „Nedostali jsme uspokojivé odpovědi týkající se smlouvy s Marketingovým centrem Profil a přínosu jeho činnosti pro Jihomoravský kraj,“ řekl Brněnskému deníku krajský předseda lidovců Roman Celý.

Hašek: Lžou jiní

Podle hejtmana kauzu vyvolala Mladá fronta DNES, která patří šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Je to konstruovaná pseudokauza. V této věci lžou jiní, nikoli já, tím se budou snažit vytvořit dojem nedůvěryhodného Michala Haška,“ prohlásil hejtman.

Podle svědectví bývalé oficiální mluvčí kraje Denisy Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily pod tímto jménem rozesílala lobbistka Mrencová. V rozhovoru pro Deník Referendum Kapitančiková uvedla, že hejtman věděl, kdo se pod pseudonymem Proutníkové skrývá. Hašek naopak prohlásil, že Lucii Proutníkovou nezná a nikdy ji nepotkal, a že neví, kdo to je. Z e-mailové adresy Proutníkové přitom chodila několik let médiím vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí.

Právě svědectví Kapitančikové vnímá Hašek jako důkaz, že jde o předvolební kampaň. Jeho bývalá mluvčí totiž nyní pracuje pro radnici Brno-střed, kde vládne koalice Žít Brno s hnutím ANO. 

Hašek v pondělí během krátkého brífinku zdůrazňoval, že přímo s Janou Mrencovou kraj nespolupracoval – smlouvu měl uzavřenou s Marketingovým centrem Profil. „Nikdy jsem nepopíral, že znám paní Janu Mrencovou. Kdo tvrdí opak, lže,“ uvedl. Centrum je ovšem s lobbistkou propojené a od roku 2011 zaplatil kraj zmíněné společnosti 3 206 594 korun. „Jihomoravský kraj spolupracuje s agenturou jejího manžela,“ dodal Hašek.