Kdo mluví pravdu? Schůzka v Lánech je podle Haška fáma

Praha – Místopředseda ČSSD Michal Hašek v Interview Daniely Drtinové opakovaně popřel, že by se v sobotu po vyhlášení výsledků voleb spolu s několika dalšími členy vedení setkal v Lánech s prezidentem Zemanem. Podle náznaků ze zákulisí prý s Jiřím Zimolou, Zdeňkem Škromachem nebo Milanem Chovancem dohadovali povolební strategii. Hašek označil celou věc za fámu, i když Chovanec dnes novinářům uvedl, že byl o čtyři dny dříve do Lán pozván „někým z vedení ČSSD“. Šéf strany Bohuslav Sobotka, toho času jako host rozhovoru lídrů nových sněmovních stran, o ničem nevěděl.

„Je to fáma. … Údajná schůzka se neuskutečnila. Já jsem viděl pana prezidenta Zemana včera při udělování státních vyznamenání. … V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila a každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že on nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat. … V sobotu neprobíhala žádná komunikace s prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace,“ prohlásil Hašek.

Informaci místopředsedy ČSSD Milana Chovance o tom, že on sám byl jedním z členů vedení strany o čtyři dny dříve pozván na schůzku do Lán, odmítl Hašek komentovat. „Já o žádné takové schůzce nevím. Zeptejte se na to Milana Chovance. Nerozumím tomu,“ dodal statutární místopředseda Hašek.

Milan Chovanec, Plzeňský hejtman, nově zvolený poslanec:

„Já jsem byl na tuto schůzku pozván čtyři dny před vlastní schůzkou. Nešel jsme do Lán v době, kdy bylo rozhodnuto o výsledku voleb. Bylo mi řečeno, že jsme zván do Lán a ve své podstatě jsme neprobírali nic z toho, co vy dedukujete… Já jsem slyšel jenom to, že koho sociální demokracie navrhne, ten bude panem prezidentem jmenován. To je vše, co já k tomu mohu říct. Nebudu dál sypat sůl do ran sociální demokracie. My si tu věc vyřešíme uvnitř. A myslím, že ji dokončíme 10. listopadu na ústředním výboru.“

Michal Hašek, statutární místopředseda strany:

„Nevím. Pozvěte si sem zítra pana Chovance a zeptejte se ho na to. Vůbec nebudu spekulovat na tato témata. Popatnácté vám říkám, že žádná taková schůzka s panem prezidentem nebyla.“

Ve čtvrtek prý zchladnou hlavy. Tým má sestavit Sobotka

Dnešní rezignaci celé vyjednávací sestavy ve složení Milan Chovanec, Lubomír Zorálek, Jeroným Tejc a Michal Hašek má poslední jmenovaný za vstřícné gesto. Už ve čtvrtek bude zasedat širší grémium strany, které má po třídenním rozkolu nově schválit tým ke koaličnímu jednání. Hašek v úterním Interview DD zmínil, že nový vyjednávací tým má navrhnout šéf strany Sobotka. Že by jeho součástí měl být právě on, si myslí třeba senátorský nebo poslanecký klub – i když ten si na dnešní schůzi zvolil za svého šéfa Jeronýma Tejce – člověka, který má blíže k táboru Haška.

Právě znovuzvolený předseda poslanců Tejc by podle Haška měl být součástí týmu. „Věřím, že v tom vyjednávacím týmu bude. Získal velmi silný mandát,“ vedl Hašek. Oba přitom ještě před třemi dny spolu s dalšími 18 členy předsednictva odstranili Sobotku z týmu vyjednavačů a vyzvali k odchodu z čela ČSSD v důsledku nevýrazného výsledku. Sobotka to ale odmítl s tím, že o odstoupení předsedy musí rozhodnout širší plénum. Situace dokonce vyústila v pondělní spontánní demonstraci na Hradčanském náměstí, kam Sobotku přišlo podpořit několik stovek lidí.

„Věřím, že se po dvou horkých dnech zchladí hlavy a ve čtvrtek se vrátíme k formátu vyjednávání v týmu, který navrhne pan předseda Sobotka,“ řekl dnes Hašek. Sobotka nadále požaduje, aby se v březnu uskutečnil volební sjezd ČSSD, na kterém všichni z vedení strany požádají kvůli nejhoršímu výsledku voleb od vzniku samostatné České republiky o obnovení podpory.

„Já jsme připraven na tom sjezdu dát svou funkci k dispozici a případně obhajovat mandát,“ zmínil místopředseda ČSSD. Svého podílu na volebním neúspěchu sociální demokracie se prý nezříká, rezignovat ihned po volbách ale odmítá. „Nerozhodoval jsem bezprostředně o každém billboardu. Bohuslav Sobotka kontroloval každou tiskovou zprávu, například si podřídil na dva měsíce tiskové oddělení v Lidovém domě, rozhodoval o tom, kdo půjde do médií,“ narážel Hašek na vůdčí roli Sobotky v kampani. Už včera ale například šéf senátu Milan Štěch řekl, že Sobotka umožňoval komukoliv se v kampani svobodně angažovat.  

O dalším vývoji ve straně budou jednat také krajské a místní organizace, jasný názor v nich zatím nepřevažuje. Například šéf sociálních demokratů na Vysočině Zdeněk Chlád má za to, že by Sobotka odstupovat neměl. Vinu na výsledku voleb podle něj nesou všichni členové vedení. Podobně se o odpovědnosti za volby vyslovil i předseda středočeské ČSSD Miloš Petera. V Královéhradeckém nebo Jihomoravském kraji jsou straníci rozděleni. Podle předsedy pražských sociálních demokratů Karla Klímy Sobotka nadále zůstává nezpochybnitelným předsedou strany. Vyčetl mu ale chyby v kampani.

Sobotku dnes podpořilo několik sociálnědemokratických organizací, včetně Mladých sociálních demokratů, Oranžového klubu nebo předsedy Klubu seniorů ČSSD. Jasně se pro něj vyslovili i senátoři strany.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod