Zvonečková sbírka: Z výtěžku má vzniknout nový zvon na počest Václava Havla

V neděli zahájila Nadace Charty 77 sbírku na zvon na počest Václava Havla. Po světě bude postupně putovat 30 zvonečků, které si budou lidé mezi sebou po dni předávat a přispívat do sbírky. Zvon Václav má zaplnit místo po chybějícím zvonu v kostele svatého Havla v Praze 1 a zároveň připomenout památku prezidenta Václava Havla. Sbírku pořádá Nadace Charty 77, která pak zvon daruje farnosti.

„Celé to vzniklo jako takový fór. Přišel za mnou Ondřej Boháč, který zvoní v kostele svatého Havla, že je tam jedna prázdná zvonová stolice,“ popisoval zrod nápadu předseda představenstva Nadace Charty 77 Evžen Hart.

Ten předal zvonek číslo jedna Dagmar Havlové, která prý vyslovila přání, že by ho ráda předala dalajlámovi. „Mě na tom fascinuje, že to nikdo neorganizuje a je jen pouze na nositelích, komu zvonek předají. Zvonek je v krabičce a její součástí je také blok, kam se nositelé zvěční a napíší vzkaz,“ dodává Hart.

Sbírka potrvá do konce roku

Náklady na odlití a umístění zvonu jsou předběžně vyčísleny na zhruba 850 tisíc korun. Vysvěcen by měl být letos v prosinci a rozeznít se má v lednu 2017. Hmotnost zvonu bude přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku i na šířku bude měřit metr.

Zvon připomene památku Václava Havla, nepůjde však o zvon Václava Havla. „Zvon je poděkováním za dar svobody, nejde o proklamaci politických názorů, ale připomenout si lidi, kterým za ni vděčíme,“ dodal další z organizátorů sbírky Ondřej Boháč.

Veřejná sbírka na zvon bude trvat do konce letošního roku. Pokud se podaří vybrat vyšší částka, než která je nutná, budou peníze použity při udělení ceny Václava Havla. 

V kostele svatého Havla chybí zvon od konce II. světové války. Původní zvon Václav byl zrekvírován ještě za I. světové války. Nový zvon bude viset v kostele společně s vůbec nejstarším zvonem v Praze: Marií, která je z roku 1455.