Házení vajec na Albertově: Žalobci zastavili stíhání jednoho ze dvou mužů

Žalobci zastavili stíhání jednoho ze dvou mužů podezřelých z házení vajec na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově. Uvedl to v pátek mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. Po vyhodnocení důkazů totiž vyloučili, že by obviněný předměty házel. Druhého muže policie dál stíhá. Podle státního zástupce by vyšetřování mohlo trvat v řádech měsíců.

Státní zastupitelství podle Šťastného před několika dny zrušilo usnesení o zahájení stíhání vůči jednomu z mužů a jeho případ odložilo.

Po vyhodnocení všech dostupných důkazů je totiž možno vyloučit, že obviněný házel předměty na účastníky slavnostního shromáždění.
Ondřej Šťastný
mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2

Vyšetřování druhého podezřelého odmítli žalobci blíže komentovat. 

Incident s házením vajec se stal při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Prezidenta tehdy vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu a vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty včetně vajíček a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky, Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci. Policie při shromáždění nikoho nezadržela.

  • Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 obdrželo v souvislosti s pietní akcí tři trestní oznámení a postoupilo je policii k prověření.
  • Policie původně konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici. 
  • Úředníci z odboru správních agend městské části pak rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem.
  • Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby házení vajec na prezidenta jako přestupek posoudila.
  • Policie pak začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a obvinila dva lidi.
  • Zdroj: ČTK
Vydáno pod