Gaucka zasáhla jen skořápka, incident vzal s humorem

Praha - Podle německé ambasády nebyl prezident Gauck zasažen vejcem a otřesen, byla to jen skořápka z rozbitého vajíčka, které trefilo Miloše Zemana. Německý prezident Joachim Gauck skořápku prý ani nepostřehl a celý incident vzal s humorem. Prezident Miloš Zeman se posléze německému prezidentovi omluvil s tím, že ta vajíčka byla určena pro něj. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil události na Albertově za ostudu vzhledem k přítomnosti zahraničních prezidentů.

Pražský hrad poté, co na pražském Albertově létala na prezidenta Miloše Zemana z davu vedle jiných předmětů i vajíčka, informoval o tom, že jedno z nich zasáhlo do spánku i německého prezidenta, který byl otřesený. Ve svém programu ale Gauck pokračoval. 

Odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu na pražském Albertově doprovázely protesty. Zemanovi odpůrci pískali a vyzývali prezidenta k odstoupení; z davu létaly předměty, mezi nimi i vajíčka. Při projevech dalších středoevropských prezidentů lidé ztichli a odměnili je potleskem. Protestující přišli na pražský Albertov z Národní třídy, kde prezidentu Zemanovi vystavili symbolickou červenou kartu - více čtěte zde.

Německý prezident Joachim Gauck na Albertově
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Akce na Albertově se kromě Zemana a Gaucka zúčastnili také prezidenti Slovenska, Polska a Maďarska. Dav pískal a skandoval pouze při Zemanově projevu. Přítomným řekl, že se nebojí, jako se nebál před 25 lety, když se 17. listopadu 1989 zúčastnil demonstrace na Národní třídě. Při projevech dalších středoevropských prezidentů lidé ztichli a odměnili je potleskem. Nadšeně aplaudovali zejména při zmínkách o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi a také o současném vývoji na Ukrajině - více čtěte zde.

Podle Babiše ostuda, podle Zaorálka se není čemu divit

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil počínání Zemanových odpůrců na pražském Albertově za ostudu vzhledem k přítomnosti dalších středoevropských prezidentů. „Udělali jsme si ostudu před celou Evropou,“ míní Babiš. Zemanovi odpůrci měli podle něj jít protestovat na Hrad, ne na slavnostní odhalování pamětní desky. Podle Babiše se situace mohla vyřešit Zemanovou omluvou.

Naopak ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nepokládá Zemanovo vypískání na Albertově za selhání jeho odpůrců. Podle Zaorálka by politici měli jednat tak, aby společnost sjednocovali. Ministr je přesvědčen, že není možné zlehčovat to, co se stalo 17. listopadu 1989. „Žádné bití obušky v průběhu roku 1989 nepokládám za standardní… Připadá mi, že tohle zlehčovat nedává smysl, a pak se člověk nediví, že společnost se dostává do varu,“ řekl v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí EU.

Zaorálek tak reagoval na sobotní Zemanovo tvrzení, že protestní pochod studentů byl jednou z mnoha demonstrací a že brutální policejní zákrok proti jeho účastníkům na Národní třídě nebyla žádná „krvavá řež“. Proti zpochybňování tvrdosti zásahu komunistické policie se už dříve postavili i další politici - více čtěte zde.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.