Altner chce peníze na účet ve Švýcarsku. Po ČSSD je bude vymáhat všemi prostředky

Události: ČSSD odmítá zaplatit (zdroj: ČT24)

Bývalý advokát Zdeněk Altner poslal ve čtvrtek večer sociální demokracii bankovní spojení, kam mu má poslat 337 milionů korun. Jedná se o účet ve Švýcarsku. Peníze vysouzené v kauze Lidový dům chce Altner vymáhat všemi prostředky, nejen exekučně. ČSSD má prý čas do pondělí. Již dříve proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Peníze nadále poslat nechce, i když tak jedná v rozporu s rozhodnutím soudu.

„Po marném uplynutí půlnoci dne 15. 4. 2016 uplatním všechny zákonné prostředky k vymožení rozsudku Městského soudu v Praze, kterými zdaleka není jen exekuce,“ uvedl Altner v prohlášení. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka podle něj rozvrací ústavní systém ČR, protože přes veřejně deklarovaný příslib, že strana bude pravomocný rozsudek respektovat, vede kampaň proti nezávislosti justice. 

Podle Altnerova právního zástupce Václava Veselého má ČSSD nejméně do pondělka stále čas zaplatit. „Počkáme dneska, počkáme do pondělka, co se bude dít. Ještě reakce nemám, takže nechci zatím předjímat, co bude dál. Potom využijeme všech zákonných prostředků, jak tu částku vymoct,“ řekl dopoledne Veselý.

Zatím poslední slovo ČSSD: peníze nepošleme

Altner uvedl, že účet zaslal ve čtvrtek večer e-mailem předsedovi strany Sobotkovi. Jiří Chvojka, který ČSSD ve věci mediálně zastupuje, potvrdil, že číslo účtu strana má. „Je to číslo účtu na švýcarskou banku, jednoznačně to ukazuje, že náš postup uspokojit nejdříve věřitele byl z hlediska ČSSD a hrozby dalších postihů správný,“ řekl.

Altner tvrdí, že účet ve Švýcarsku zvolil z právní nejistoty kvůli mediální kampani ČSSD a vyvrácení pomluv o daňových rájích. Sociální demokraté dříve v oficiálním prohlášení uvedli, že se obávají, aby peníze neskončily třeba v Panamě nebo jiném daňovém ráji. Říkají, že v případě úspěchu ČSSD před Nejvyšším soudem by se k nim pak už nemusely dostat. 

Ze stejného důvodu zatím nechce ČSSD peníze poslat ani na švýcarský účet. „Pro nás je to zatím jediné dostupné řešení, které umožní, abychom v případě úspěchu u Nejvyššího soudu měli šanci ty peníze dostat,“ uvedl Chvojka. Strana podle Chvojky vychází z velmi negativních zkušeností z dlouholetých vzájemných vztahů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Riziko exekuce vůči ČSSD potvrzují i odborníci

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaplacení částky ve čtvrtek o půlnoci. Sociální demokracie ale uvedla, že nejprve uspokojí Altnerovy věřitele, kteří požadují zhruba 20 milionů korun. Altnerův advokát tvrdí, že podle výpisu z rejstříku exekuční komory je exekucí jen třináct s hodnotou do dvou milionů korun. 

Podle odborníků ČSSD jedná v rozporu s rozhodnutím soudu a vystavuje se nebezpečí exekučního řízení. Peníze zatím strana neposlala ani věřitelům. „Čekáme na právní moc a budeme přesně zveřejňovat, jak budeme jednotlivé věřitele uspokojovat,“ řekl Chvojka.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. 

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK