Podpořím zdanění církevních restitucí, reaguje Babiš na lidoveckou kritiku

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka potvrdil podezření, že přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda. Situace je vážná, snižuje kredit celé vlády i Babiše, řekl Bělobrádek během návštěvy USA. Ministr financí považuje Bělobrádkův komentář za nekorektní a KDU-ČSL vzkázal, že hnutí ANO podpoří návrh KSČM na zdanění církevních restitucí.

Reakce Bělobrádka se výrazně liší od slov prvního místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky, který ve středu prohlásil, že na Babišovo vysvětlení nemá žádný názor. Babiš ve sněmovně uvedl, že farmu v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Tvrdí, že dotační podvod nespáchal.

Podezření na dotační podvod ohledně získání evropských peněz pro projekt Farmy Čapí hnízdo vyšetřuje česká policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert a následně změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci asi 50 milionů korun, kterou by podnik z rozsáhlého koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohl.

Zda došlo k porušení zákona, má také podle šéfa lidovců posoudit policie. 

Já to vidím jako etický problém. Je to záležitost, kterou si musí vyhodnotit pan Babiš a hlavně voliči. Ti mají být morálním arbitrem a rozhodnout, zda jim to vadí, nebo ne.
Pavel Bělobrádek

Babiš by podpořil zdanění církevních restitucí

Babiš si nemyslí, že by kauza snižovala kredit vlády. „Pokud pan Bělobrádek chce znovu nějaký konflikt, tak je to on, který snižuje kredit vlády. Neměli bychom se dohadovat,“ řekl.

Zároveň přešel do útoku. Uvedl, že podpoří komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. „Církevní restituce je tunel. A pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím,“ zdůraznil.

Lidovci nechtěli Babišův plán na zdanění církevních restitucí komentovat. Už dřív ale upozorňovali, že by to považovali za porušení koaliční smlouvy.

ANO: Bělobrádek by měl začít víc pracovat

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že si jeho hnutí už začíná zvykat na Bělobrádkova vyjádření. K rezignaci vyzýval ministra obrany Martina Stropnického, nyní vyzývá Andreje Babiše, aby zvážil setrvání ve funkci. Faltýnek zmínil, že šéf lidovců často cestuje a pak má informace z médií. „Kdyby byl na jednání sněmovny, slyšel by tříhodinový projev Babiše a možná by tyto komentáře nedělal.“ 

Podle Faltýnka by měl Bělobrádek začít více pracovat, protože předložil jeden zákon, zatímco Babiš 60. Pro ANO je důležité, že vláda funguje, plní své úkoly, zlepšuje ekonomiku země. „Prohlášení lidovců pro nás nic neznamená, je to předvolební folklór,“ řek Faltýnek. Dodal také, že na jednáních představenstva Agrofertu se o kauze Čapí hnízdo nikdy nemluvilo.

Politický analytik Lukuš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie poznamenal, že je to nemoc českých podnikajících politiků nebo politických podnikatelů, když si často vypomáhají svými rodinnými příslušníky. Stanislav Gross strýcem Vikem, David Rath svým otcem, Andrej Babiš svými dětmi, řekl Jelínek. 

Lidovci si mohou tuto slovní radikalitu dovolit, protože nesoupeří s hnutím ANO o stejné voliče. Nic na této kauze neztratí. Zásadní bude souboj ANO s ČSSD.
Lukáš Jelínek
politický analytik Masarykovy demokratické akademie

Balancování sociální demokracie

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák uvedl v ČT, že kdyby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl kvůli kauze Čapí hnízdo prezidentovi Miloši Zemanovi odvolat vicepremiéra Babiše, mohlo by to skončit tím, že Babiš bude premiérem. Poukázal přitom na sblížení mezi prezidentem a ministrem financí.

Bohuslav Sobotka ale zatím o žádných změnách ve vládě neuvažuje - počkat chce na vyšetření celé kauzy. Řekl, že cílem je, aby vláda dokončila mandát, aby koalice fungovala. Podle něho kauza Čapí hnízdo nemůže v tuto chvíli způsobit nefunkčnost vlády.

Když se tuto vládu rozhodneme rozbít, opustit, jak je další alternativa? Pokud má být s výraznou pravděpodobností alternativa rok a půl Zemanova proruská úřednická vláda, pak já říkám: chci tady stále ještě vést dialog o tom, jestli jsme schopni tuto vládu zachovat.
Marián Jurečka
místopředseda strany, ministr zemědělství

Poslankyně za ODS Miroslava Němcová kritizovala, že premiér kauzu přikryl a dělá, že nic nevidí-neslyší. „Od lidovců jsem ve sněmovně neslyšela jediné slovo, tak pokud se probrali, tak zaplať pánbůh,“ podotkla. 

Prezident přijede na farmu v dubnu

Podle serveru Novinky.cz přijede Zeman na farmu 28. dubna společně s dětmi z Klokánků. Zadlužené Klokánky chtějí na Babiše zapůsobit, aby jim poskytl mimořádnou dotaci, napsal server s odvoláním na e-mail členky vedení Fondu ohrožených dětí Hany Kupkové.

„Měli bychom ukázat, že máme hodně dětí, aby byl zájem nám poskytnout peníze na provoz zařízení,“ stojí v e-mailu s instrukcemi ohledně návštěvy.