Čapí hnízdo dostalo v minulosti pokutu šest milionů korun, Agrofertu tehdy prý nepatřilo

Úřady v minulosti udělily Farmě Čapí hnízdo pokutu šest milionů korun za neoprávněný způsob čerpání dotací, napsal server Neovlivni.cz. Ze dvou auditů podle něj vyplývá, že část z dotace na stavbu luxusního konferenčního centra byla vyplacena neoprávněně. Společnost Agrofert, vlastněná vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO), však uvedla, že v době, kdy byla pokuta uvedena, neměla s Farmou nic společného.

V roce 2012 byla podle informací serveru pokuta prominuta a Babišova firma z ní platila pouze malou část. Agrofert k tomu potvrdil, že audit z roku 2011 odhalil u Čapího hnízda opožděné proplacení faktury a navrhl pokutu. „V roce 2009 došlo v projektu farmy Čapí hnízdo k administrativnímu pochybení, při kterém byla faktura na stavební práce dodavateli proplacena se zpožděním oproti žádosti o čerpání,“ uvedl Agrofert. Dodal, že 99 procent této pokuty bylo společnosti na základě žádosti odpuštěno.

Uložení pokuty potvrdil bývalý ředitel dotačního úřadu Tomáš Novotný, který je nyní náměstkem ministra průmyslu. Šéfem úřadu se stal až po podepsání smlouvy o dotaci, byl ale u stanovení sankce a jejího snížení. Výbor regionální rady podle něj prominul 99 procent pokuty a penále v rámci platných předpisů. „Tento postup je uplatňován i v jiných obdobných případech. Podotýkám, že v té době nebylo známo, že za projektem stojí společnost Agrofert, natož její majitel,“ dodal.

Podle dříve zveřejněných informací serveru patřila společnost Farma Čapí hnízdo do roku 2008 do Babišova holdingu Agrofert. Aby dosáhla na dotaci, byly její akcie převedeny na anonymní formu akcií na doručitele. Po pěti letech, kdy musela dodržovat tyto dotační podmínky, se společnost vrátila zpět do Babišova koncernu.

Zprávy v 16: Kauza dotací pro Farmu Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

„Je to kampaň v přímém přenosu proti mé osobě,“ řekl Babiš. Považuje to za pseudokauzu z roku 2008, která je politicky zneužívána. 

Šetří to OLAF ( Evropský úřad proti podvodům), šetří to auditní orgány, šetří to Policie ČR. Nechte je to vyšetřit, já k tomu nemám co říct.
Andrej Babiš
premiér v demisi

Šéfredaktorka serveru Neovlivni.cz Sabina Slonková řekla, že šlo o pokutu, kterou vyměřil v roce 2011 Středočeský dotační úřad. Činila 3,7 milionu korun plus penále ve výši 2,5 milionu korun. Ve finále nakonec Farma Čapí hnízdo nemusela celou pokutu zaplatit, protože jí byla snížena o 99 procent a činila 37 tisíc korun plus penále, uvedla Slonková. 

„Nicméně i pak zůstal verdikt, že společnost neoprávněně čerpala část z dotací určených na výstavbu kongresového centra Farmy Čapí hnízdo,“ řekla šéfredaktorka.

Spor o způsob čerpání dotace

Server Neovlivni.cz se odvolává na audit z roku 2011, z jehož závěrů plyne, že Farma Čapí hnízdo si nechala od evropského dotačního úřadu poslat milionový příspěvek dříve, než zaplatila faktury za výstavbu centra. Čerpání dotací však má probíhat opačně – projekty se proplácejí zpětně. Babišova firma podle auditorů zaplatila jednu ze tří faktur až ve chvíli, kdy už měla peníze na účtu.

„Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj,“ citoval server z kontrolní zprávy k dotaci.

Vyšetřování na více frontách

Čapí hnízdo je jeden z největších problémů Andreje Babiše v jeho politické roli a je zřejmé, že se v tom zamotává. Případ na mě působí tak, že naplňuje všechny znaky dotačního podvodu. Politická odpovědnost je zřejmá, problém je obrovský a je na ministru Babišovi, aby vysvětlil, jak věci byly.
David Ondráčka
ředitel české pobočky Transparency International

Toto stanovisko potvrdil i další audit z roku 2013, který pro ministerstvo financí zpracovávala společnost KPMG. Na základě pochybení byla vyměřena pokuta 3,6 milionu korun. Při  započtení penále se konečná částka vyšplhala k šesti milionům. Server Neovlivni.cz upozorňuje, že zatímco u prvního auditu z roku 2011 společnost chybu neuznala, u druhého už závěry přijala. Důvodem je prý fakt, že Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy na konci roku 2012 z pokuty prominul 99 procent. Společnost tak zaplatila pouze 37 tisíc korun a penále.

Oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert získal 50 milionů na výstavbu Čapího hnízda, zahájil minulý týden Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Případem se zabývá od ledna také česká policie.

Ondráčka: Čapí hnízdo naplňuje všechny znaky dotačního podvodu (zdroj: ČT24)

Opozice zesiluje kritiku

Kvůli sporům o tyto dotace již v minulosti vicepremiéra kritizovala opozice. Nyní předseda ODS Petr Fiala vyzval premiéra, aby začal kauzu řešit a aby se vládní strany zabývaly problémem dotací, které ministr financí získal a které podle ODS představují problém pro důvěryhodnost Sobotkovy vlády.

„Na OLAF se ročně obrátí zhruba čtrnáct set žádostí a není to tak, že automaticky začne šetřit každé oznámení, nyní vyhodnotil, že je to závažné,“ dodal v Událostech, komentářích šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „V dobách nedávno minulých by to stačilo k tomu, aby ministr odcházel z vlády.“

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že pokuta není hlavním problémem. „Problém je ten podvod, kdy za anonymní akcie (Babiš) schoval svoje vlastnictví, aby dotaci mohl vůbec dostat,“ míní. Pokud by bylo známo, že mu Čapí hnízdo patří, tak podle Kalouska na dotaci neměl nárok. O odpuštění větší části pokuty v době, kdy byl sám ministrem financí, prý Kalousek nemá žádnou informaci.

Zdá se, že pro předsedu vlády je přijatelné mít ve vládě podvodníka, který vylákal z veřejných rozpočtů 50 milionů pro své soukromé účely.
Miroslav Kalousek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím na dotazy k případu nereagoval. Již dříve uvedl, že je důležité, aby se uskutečnilo „důsledné nezávislé prošetření“, a není podle něho vhodné, aby se k němu vyjadřoval. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), do jejíhož resortu rozdělování dotací spadá, uvedla, že k případu nemá podrobné informace. S Babišem o něm prý mluvit nehodlá, protože o dotaci kdysi nežádal Babiš, ale někdo jiný.

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) napsal agentuře ČTK, že vyjádřit by se měl především Babiš. „Je na něm, aby veřejnosti tuto záležitost uspokojivě vysvětlil,“ napsal v textové zprávě.