Čapí hnízdo vlastnily mé dospělé děti s bratrem partnerky, řekl Babiš

Farmu Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace dvě dospělé děti ministra financí Andreje Babiše a bratr jeho partnerky. Uvedl to na mimořádné schůzi sněmovny. Trvá na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. Kauzu označil za cílenou kampaň, která má vést k jeho konci ve vládě a vůbec v politice. Za projev sklidil ostrou kritiku pravicové opozice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce počkat na výsledky vyšetřování. Sněmovna pak na návrh ČSSD přerušila mimořádnou schůzi do doby, než Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zveřejní výsledky svého vyšetřování.

„Jsem přesvědčen, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace. Dokonce podle dotačních specialistů jsem já osobně, a ne společnost mohl být stoprocentním akcionářem farmy. Je to nelogické, ale je to tak. Proč je to tak, to se zeptejte Bruselu. Neměl jsem žádný důvod něco skrývat. Dotace byla přidělena podle platných pravidel,“ prohlásil ministr financí před poslanci na závěr svého projevu, který trval zhruba hodinu a půl.

Majitele odmítal zveřejnit proto, aby chránil členy své rodiny, uvedl. Omluvil se rodině za těžkosti, které jí svou účastí v politice způsobil. Podle jeho slov by bylo v současnosti dobré, kdyby ve vládě skončil, protože by mohl jít za lidmi a kauzu Čapí hnízdo jim vysvětlit. To prý ale neudělá, aby mohl prosazovat program, se kterým byl zvolen. Podle svých slov nevidí důvod, proč by koalice nemohla fungovat dál.

Začátek schůze provázelo handrkování o slovo

Svolání mimořádné poslanecké schůze kvůli Čapímu hnízdu iniciovali poslanci opozičních klubů TOP 09, ODS a Úsvitu. Úvod mimořádné schůze se nesl v duchu námitek proti tomu, aby první vystoupil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Požadovali to předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 Podle nich měl první dostat slovo navrhovatel programu schůze. „My máme spoustu dotazů, zřejmě má na ně pan ministr financí odpovědi, ještě než zazní,“ prohlásil Stanjura. „Nejsme ani na schůzi ANO ani na valné hromadě Agrofertu,“ řekl. Vyzýval místopředsedkyni Sněmovny Jermanovou, aby dodržovala dosavadní zvyklosti. Připojil se k němu i šéf TOP 09 Kalousek.

„Uděluji přednostní práva v pořadí, v jakém jsou přihlášena,“ oponovala Jermanová. Argumentovala několika případy z minulosti, kdy podle ní rovněž nevystoupil navrhovatel jako první. Dialog mezi Kalouskem a Jermanovou místy nabral na síle. „Vznáším námitku a neopovažujte se mě umlčet,“ prohlásil Kalousek velmi hlasitě. Jermanová mu odpověděla, že vyhrožování do Sněmovny nepatří, a vyzvala poslance, aby se vzájemně neuráželi.

Babiš: Média v Česku jsou zmanipulována

Babiš nakonec jako první vystoupil před čtvrtou hodinou s dlouhým a emotivním projevem. Podle jeho slov má masivní kampaň proti němu jediný cíl: „Abych skončil ve vládě a vůbec, abych skončil v české politice.“ Za dva roky podle něj tradiční politická nomenklatura pochopila, že nelže, nekrade a nejde nikomu na ruku. Při těchto slovech se sálem pronesl smích. Po krátké chvíli se mu dostalo se smíchem i potlesku, když zmínil, jak jsou v České republice některá média „zmanipulována, spekulují a lžou“.

Happening před Poslaneckou sněmovnou
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
Přibližně desítka lidí převlečených za čápy se před mimořádnou schůzí sešla u sněmovny. Při průvodu z Kampy na Malostranské náměstí si ironicky pochvalovali luxusní hnízda a žádali Brusel o další peníze.
Před sněmovnu přišli lidé v čapích převlecích

 Babiš při své řeči pochválil působení nynější vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL i výsledky svého působení v čele ministerstva financí. „Stále si stojím za tím, že lze ministerstvo financí řídit jako firmu,“ uvedl Babiš. Kritizoval naopak předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska za to, že podle něho stát zadlužil. „Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili. ODS a ministr Kalousek – symbol korupce,“ prohlásil směrem k poslancům TOP 09 Babiš. Předsedající Jaroslava Jermanová (ANO) ho kvůli tomuto vyjádření, které ale nezaznělo ve Sněmovně poprvé, upozornila, ať nesklouzává k osobním útokům.

Představuji si, že jsem na místě Andreje Babiše a mám zletilé i nezletilé děti, kterým chci dát farmu. Dám jim tedy farmu, zatížím je 350milionovým úvěrem, pošlu je pro padesátimilionovou doatci z veřejných zdrojů a do ruky jim dám anonymní akcie. Připadá mi, že to není zrovna dobrý způsob, jak ochránit svoje děti. Nedivím se Andreji Babišovi, že toto nechtěl zveřejnit, protože, pokud je pravda, co nám říká, to nebyl dobrý nápad.
Jana Klímová
redaktorka Českého rozhlasu

V časti projevu se Babiš vracel do poměrně vzdálené minulosti. Zmínil třeba privatizaci v 90. letech, Harvardské fondy, případ lehkých topných olejů a další tehdejší kauzy. „Vy byste to nechali rozkrást,“ řekl a obracel se jmenovitě na dlouholetého poslance ODS Marka Bendu. Připomněl problémy s kontrolou čerpání evropských fondů za vlády Petra Nečase (ODS), v níž řídil ministerstvo financí nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Největší ostudou Bruselu jste byli vy,“ prohlásil. Z kauz z této doby mluvil například o případu špatných úvěrových smluv České exportní banky a kritizoval církevní restituce, kdy náhrada církvím za nevydaný majetek je podle Babiše nadhodnocená. Ministr se vrátil i k „solárním spekulantům“.

Ingeborg Grässleová: Normálně se o jeden projekt nezajímáme, Čapí hnízdo ale ukazuje strukturální problém (zdroj: ČT24)

Opřel se taky do bývalého předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Na dotacích podle Babiše dostal 150 milionů korun, ministr zmínil například taky privatizaci karlovarské Becherovky a Schwarzenbergovy vztahy s finančníkem Zdeňkem Bakalou, jenž je taky svázán s privatizací černouhelných dolů OKD.  

Očekávání koaličních partnerů ANO nejsou velká. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nečeká, že by schůze přinesla nějaký „výrazný hmatatelný“ výsledek.

Kauza Farmy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Jednoznačný verdikt ke kauze může dát podle Jurečky jen česká policie a Evropský úřad proti podvodům (OLAF). „Podle našeho názoru není co řešit, když to vyšetřuje policie a OLAF. Měli bychom počkat na to, jak dopadnou výsledky tohoto vyšetřování, aby bylo něco konkrétního na stole,“ poznamenal Faltýnek.

Důvěryhodné vysvětlení se nekonalo, soudí Fiala

Předseda ODS Petr Fiala se podle svých slov nedočkal důvěryhodného vysvětlení. „Pokud se mu to nepodařilo a v nejbližších hodinách ani nepodaří, je podle mě na místě požadovat, aby konal předseda vlády. Jiná varianta není možná,“ prohlásil předseda ODS. To byl podle něj také důvod svolání mimořádné schůze. „Andrej Babiš celou dobu Čapí hnízdo řídil, ovládal a měl na něj podstatný vliv,“ vyplývá podle Fialy z Babišova projevu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Přiznám se, že je mi jedno, jestli anonymní akcie vlastnily jeho děti, nebo jeho právník, nebo jeho klisna, kterou koupil v Rakousku, je to vážně fuk,“ prohlásil po Babišově proslovu Kalousek. Sněmovna nemá suplovat roli vyšetřujících institucí. Má podle něj řešit reputační riziko pro Českou republiku. Kalousek poukázal, že jsme jedinou zemí EU, kde je supervizor evropských dotací v roli ministra financí podezřelý z dotačního podvodu.

Počkáme na výsledek vyšetřování, zdůraznil premiér

„Poslouchám rozpravu od samého začátku a musím říci, že průběh schůze a vystoupení, která tu zazněla, nezměnily můj názor na správný postup (…). Je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Pravicové opozici připomněl, že ještě jako opoziční poslanec ČSSD navrhoval dvakrát zrušení anonymních akcií.

Poprvé tak učinil spolu s dalšími stranickými kolegy v roce 2009 a vláda pod taktovkou ODS to zamítla. Po volbách 2010 to zkusili znovu, pravice to zamítla s vysvětlením, že jde o normální nástroj podnikatelských investic. „Ti, kteří tady dnes kritizují tuto věc, jejich politické strany a hnutí, působili proti zrušení anonymních akcií,“ vytkl občanským demokratům a TOP 09 Sobotka.

Z Agrofertu do anonymního vlastnictví a zpět

Radiožurnál upozorňuje na to, že měl Babiš k Čapímu hnízdu blízko i v kritické době. Dokládá to na zjištění, že se osobně účastnil dražby koní v rakouském Ebbsu, kteří se o rok později ukazovali na výstavách. Jako jejich majitel ale vystupovala Farma Čapí hnízdo. Babiš na dotaz Radiožurnálu o vyjádření nezareagoval.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na evropskou dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání.