Valachová o malešické šikaně: Vyloučení žáků je znovu ve hře

Ministerstvo školství a hlavní město se shodují v tom, že je potřeba znovu posoudit trojici žáků, kteří na střední průmyslové škole v pražských Malešicích šikanovali svou angličtinářku. Ve hře je znovu jejich vyloučení. Informovala o tom ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

„S ohledem na to, že byly zveřejněny další nahrávky, které ředitel školy neměl k dispozici, jsme ve shodě v tom, že jsou dány důvody pro nové řízení, jehož důsledkem může být i vyloučení studentů ze školy, nikoliv tedy pouze podmíněné vyloučení,“ prohlásila Valachová.

Tři zletilí studenti šikanovali pětapadesátiletou pedagožku několik týdnů. Případ šikany se dostal na veřejnost ve chvíli, kdy jeden z žáků předal videozáznam z mobilních telefonů bulváru; samotná škola dostala videa k dispozici od některých studentů už na začátku ledna. Trojici agresorů podmíněně vyloučila a dala jim trojku z mravů. 

Praha posílí týmy školních psychologů

Šikanu odsuzuji. Stávající případ odhalil, k jaké agresivitě je vůbec možné dojít. To je šokující pro celou naši společnost. Z hlediska krizového jednání se soustřeďujeme na patologické jevy,  jako je drogová závislost, ale šikana tématem společenské debaty nebyla. Je na místě, abychom na ni dostatečně reagovali.
Kateřina Valachová

Vedení školy odmítá, že by pochybilo, a ředitel František Bártl odmítl úvahy o možnosti svého odstoupení. Prý by tím „výtečníkům“ po celé republice ukázal cestu k odstranění ředitele. Valachová, která dnes o případu jednala s Prahou coby zřizovatelem školy a zástupci České školní inspekce i Státní inspekce práce, je ze slov ředitele překvapená.

„Klíčový aktér je vždy vedení školy. Pokud se prokáže, že o situaci vědělo nebo že nedodrželo preventivní postupy, tak je jediné možné řešení, že budou vůči vedení školy vyvozeny personální důsledky,“ prohlásila – a ačkoliv zprvu odmítala návštěvu malešické střední s argumentem, že na školu nechce stupňovat tlak, průmyslovku nakonec příští týden navštíví, a to i s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou.

Praha coby zřizovatel zároveň v reakci na malešický případ hodlá o jednoho pracovníka posílit dvojčlenné preventivní týmy psycholog-metodista, které v současnosti působí na všech pražských školách. Vzdělávacím institucím zároveň bude nabízet právní podporu. „Vedení správních řízení o vyloučení žáka nebo uvažování o trestní odpovědnosti jsou složité právní otázky a vedení škol na to nejsou vždy připraveny,“ vysvětlila ministryně. 

Valachová: Pokud škola o šikaně věděla, mělo by vedení skončit (zdroj: ČT24)