Hasenkopfovu výpověď z Hradu bude opět řešit obvodní soud

Výpověď bývalého poradce prezidenta Václava Klause Pavla Hasenkopfa bude znovu řešit obvodní soud. Jeho pravomocný verdikt zrušil Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání prezidentské kanceláře. Hasenkopf dostal výpověď na jaře 2013 poté, co na veřejnost pronikl jeho spor s Vratislavem Mynářem, kancléřem prezidenta Zemana.

Nejvyšší soud zrušil původní rozsudek ve věci výpovědi bývalého poradce prezidenta Klause Pavla Hasenkopfa. Vyhověl tak dovolání Hradu. Výpověď bude nyní znovu řešit obvodní soud.

Hasenkopf dostal výpověď od prezidenta Miloše Zemana na jaře roku 2013. Prezidentská kancelář ji tehdy odůvodnila právníkovými údajnými pracovními absencemi. Problém s docházkou měl podle Hradu Hasenkopf dlouhodobě. Ten však s tímto tvrzením nesouhlasil, upozornil také, že od zaměstnavatele navíc kvůli absencím nikdy nedostal písemnou výtku. Obvodní soud nakonec rozhodl v jeho prospěch.

Hasenkopf přesto odešel z prezidentské kanceláře v říjnu roku 2014 po dohodě s jejími zástupci. Dovolání proti rozhodnutí soudu podal advokát Marek Nespala, který prezidentskou kancelář ve sporu zastupoval. Hasenkopf se také opakovaně bránil proti tvrzení prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, že je autorem Klausovy amnestie. Spor skončil koncem prázdnin 2014 smírem, podle kterého Hasenkopf „neměl možnost ovlivnit vyhlášené znění amnestie“.