Opozice chtěla projednat únik informací v libanonské kauze. Koalice to nedovolila

Opozice neprosadila žádost, aby Sněmovna na nynější schůzi projednala kauzu výměny Libanonce Alího Fajáda za pět zadržovaných Čechů. Požadovala, aby se dolní komora zabývala možnými úniky informací o tomto případu z Bezpečnostní rady státu. Koalice to však zablokovala.

Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) však na pátek svolal z podnětu opozice mimořádnou schůzi ke stejnému bodu. Na ní by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslance informovat o „bezprecedentním úniku informací z Bezpečnostní rady státu“, uvádí návrh programu. Jenže tato schůze se nakonec vůbec nemusí uskutečnit: sněmovna totiž nemusí její program schválit. 

Česko má aktuálně hned dvojí zkušenost s nesnázemi svých občanů v zahraničí, a v obou dvou případech musela zasahovat vláda. Oba případy hýbaly aktuální sněmovní schůzí, a dokonce padly výzvy k odchodům ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (od KSČM) a obrany Martina Stropnického (od KSČM a ODS). 

  1. Případ Alího Fajáda: Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího propustil pražský městský soud minulý týden. Ministr obrany Martin Stropnický potvrdil, že šlo o výměnný obchod za svobodu pro pětici Čechů, kteří zmizeli na libanonsko-syrském pomezí loni v červenci. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek celou dobu tvrdil, že Česko s teroristy neobchoduje. Zda Česko zaplatilo výkupné, není známo. O Fajáda i Marabího měly zájem Spojené státy, kde čelí obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu získat a použít protiletadlovou střelu. Americká ambasáda se proti českému kroku ohradila.
  2. Případ Hany Humpálové a Antonie Chrástecké: Obě dívky unesli neznámí ozbrojenci v březnu 2013 na jihovýchodě Pákistánu, když jako turistky putovaly z Evropy do Indie. Na svobodu se dostaly po dvou letech zajetí, oficiálně za pomoci humanitární organizace IHH. Podle informací týdeníku Respekt Česko za jejich svobodu zaplatilo šest milionů dolaru (asi 145 milionů korun), na cestu výkupného prý přistoupila již Rusnokova vláda, respektive tehdejší Bezpečnostní rada státu, Sobotkův kabinet pokračoval v nastolené linii.   
Fiala: Pokud někdo nedokáže rozlišit tajné a veřejné informace, nemá tam co dělat (zdroj: ČT24)

Občanská demokracie kvůli prvnímu případu žádá demisi ministra obrany Martina Stropnického. Důvodem je jeho vyjádření pro Hospodářské noviny, ve kterém minulý týden potvrdil výměnný obchod pěti Čechů za dva Libanonce, o něž usilovaly Spojené státy. „Jestli lidé, kteří rozhodují o bezpečnosti naší země, neumí držet jazyk za zuby, tak tam nemají co dělat,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Fiala: Věci z bezpečnostní rady se nemůžu vytroubit do světa

Kauza je podle Fialy mimořádně vážná a ohrožuje jak důvěryhodnost České republiky, tak bezpečnost občanů. „Odpovědnostní politika je, že o věcech, které se týkají bezpečnosti a jsou v utajeném režimu, se nemluví. Pokud se o něčem jedná na Bezpečnostní radě státu, tak to nemůžu vytroubit do světa,“ řekl v Interview ČT24.

Premiér před tím podle Fialy nemůže strčit hlavu do písku a říct, že se nic nestalo. „To je politická odpovědnost. Je potřeba, aby se k tomu premiér nějak postavil, “ dodal.

Vyzýváme pana premiéra Sobotku, aby odvolal ministra obrany Martina Stropnického, protože byl to právě ministr obrany, který veřejně připustil to, že naši občané byli vyměněni za lidi, kteří jsou podezřelí z terorismu.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Požadavek ne demisi Stropnického vznesl i šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, kritizoval i rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který Fajáda odmítl vydat do USA a propustil ho z vazby.

„Pane premiére, oba dva ministři se dopustili jisté netaktičnosti, a pokud politickou odpovědnost nevyvodíte vy, bylo by čestné a chlapské, kdyby tak páni ministři spravedlnosti a obrany učinili sami,“ uvedl Kováčik. „Bezpečnostní riziko je skutečně velmi vážné, ohrožení bezpečnosti občanů, rodin a veřejného zájmu České republiky je jedno z největších, kterých jsme se za poslední léta dočkali.“

Kalousek: Vláda vyzvala teroristy k akci „Ulov si svého Čecha“

Od minulého týdne každý český občan cestující do rizikových oblastí má na svém těle cenovku, za kolik může být vykoupen.
Marek Černoch
předseda poslanců Úsvitu - Národní demokracie

Výměnu v Libanonu vězněných Čechů za Alího Fajáda, jehož z terorismu podezřívaly USA, před jednáním sněmovny ostře kritizoval také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a opřel se i do mnohamilionového výplatného, které český stát dal za dvě dívky unesené v Pákistánu.

„Vláda svým chováním ohrozila a snížila bezpečnost českých občanů, obávám se, že na dlouhá léta nenávratně. Ukázalo se, že nejenom že jedná s teroristy, ale není tuto skutečnost ani schopná udržet v tajnosti,“ uvedl šéf TOP 09 po jednání poslaneckého klubu s tím, že únik vyplacené částky z českých turistů učinil lovnou zvěř.

Vláda povzbudila teroristické bojůvky na celém světě k akci, kterou bychom mohli nazvat ‚Ulov si svého Čecha, to se vyplácí'. Z našich občanů v zahraničí, zejména v citlivých oblastech, utvořila lovnou zvěř.
Miroslav Kalousek

Na sněmovní schůzi měl podle Kalouska kabinet především vysvětlit, co udělá pro to, aby po obou dvou případech minimalizoval škody – a to i ve vztahu ke Spojeným státům, protože narušená důvěra podle něj povede i k nižší míře informací proudících do Prahy, a opět k většímu ohrožení Čechů. 

„Nevěřím tomu, že nám po těchto událostech budou zahraniční služby ještě důvěřovat a předávat informace,“ konstatoval také poslanec Úsvitu Martin Lank.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky ovšem Fajádův případ vztahy s Washingtonem nenaruší. „Nemám žádné informace ani žádné signály o tom, že by bylo narušeno naše spojenectví nebo že by byla narušena spolupráce bezpečnostních složek. Poslanci by svá tvrzení měli opřít o fakta,“ prohlásil.

Bělobrádek k Respektu: Zveřejněné výkupné je spekulace

Stejný požadavek - vysvětlení dopadů - vznášela i ODS, chtěla uzavřené jednání pléna i zřízení vyšetřovací komise pro vyšetření úniků utajovaných informací. „Zjevně tady selhává vláda, selhává politická reprezentace,“ uvedl Fiala. 

Podle lidoveckého vicepremiéra Pavla Bělobrádka ovšem informace Respektu o výkupném není správná a jedná se prý o spekulaci. „To, že někde něco vyjde, ještě neznamená, že to tak je, že vůbec něco bylo zaplaceno. To já nemohu potvrdit,“ prohlásil a vyslovil se pro to, aby možné úniky utajených informací na uzavřených jednáních probraly příslušné sněmovní výbory.

Na plénu by se takové věci řešit nemusely, mínil. Stejné stanovisko držela i ČSSD a hnutí ANO. „Nebudeme podporovat návrh, aby to bylo projednání ať už na uzavřeném nebo otevřeném jednání sněmovny,“ prohlásil šéf Babišových poslanců Jaroslav Faltýnek.

Snaha opozice projednat ve sněmovně okolnosti výměny pětice unesených Čechů za Libanonce Fajáda proto neuspěla. Koalice ji zablokovala, je ale ochotná věnovat se tématu neveřejně právě ve výborech. „V souladu se stanoviskem tří koaličních klubů nevidím žádnou přidanou hodnotu v debatě, která by měla být vedena na plénu Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Sobotka.

TOP 09 v reakci na to kvůli odmítavému postoji vládního tábora svolala na pátek mimořádnou schůzi. „Z tohohle se, pane premiére, prostě musíte zodpovídat,“ prohlásil Kalousek s tím, že „vláda selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu“.

Únikem informací se bude zabývat NBÚ

Podle Sobotky kabinet dostojí své odpovědnosti a udělá vše pro to, aby zajistil bezpečnost občanů. „Nelze tvrdit, že je něco pravdivé, jenom proto, že to vyjde v novinách,“ dodal. Možné úniky informací z Bezpečnostní rady státu a jejího předsednictva bude řešit i Národní bezpečnostní úřad.

Podnět k tomu, aby instituce případ prošetřila, dal podle premiéra Bohuslava Sobotky Úřad vlády. „Obdrželi jsme podnět z Úřadu vlády a zabýváme se jím jako jinými podněty, které běžně dostáváme,“ uvedl mluvčí NBÚ Radek Holý.