Modní přehlídka, kde dominovala zelená – lesníci vybírají nové uniformy

Lesníci v Česku mění po dvaceti letech šatník. Do finále veřejné soutěže se dostaly dva návrhy. Výměna uniforem by státní podnik Lesy ČR měla vyjít na 30 milionů korun.

Lesnické uniformy jsou většinou k vidění spíš v terénu. Teď se ale v Hradci Králové objevily na malé módní přehlídce. Devatenáct kusů pánské a dámské sady tvoří nabídku každého ze dvou finalistů. První představil módní návrhář z Prahy Česlav Jaroš. Druhá v pořadí oslovila porotu návrhářka Miloslava Svobodová z firmy Petex Jihlava.

Komise zkoumala odolnost, ale i praktičnost oděvů. Například jak se v nich bude pracovat u počítače nebo jak obtížné či jednoduché bude se pro něco sehnout k zemi.

Nové stejnokroje dostane dva a půl tisíce lesníků. Sada bude stát kolem 12 tisíc korun.

Dosud používané vzory uniforem podniku nepatří a je vázaný na jediného výrobce. To teď chce změnit – autorská práva k vítězné kolekci totiž státní podnik koupí. Stejnokroje pak bude moct šít volně, podle aktuálních potřeb – aspoň dalších dvacet let.

Události: Lesníci budou mít nové uniformy (zdroj: ČT24)

Verdikt výběrové komise ale nebude konečný. Podnik vypíše ještě interní referendum: Návrhy obou tvůrců vystaví na figurínách a hlasovat budou sami lesníci.