Pátrání po Peroutkově článku pokračuje, Ovčáček nechce nic uspěchat

Praha – Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se po přestávce, kterou si vynutila návštěva Spojených států amerických, opět vrátí ke hledání článku novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, o jehož existenci je (v rozporu s odborníky) přesvědčen prezident Miloš Zeman. Text se doposud najít nepodařilo, Jiří Ovčáček ale zopakoval, že nemíní nic uspěchat, a až nějaké výsledky jeho pátrání přinese, veřejnost s nimi seznámí.

Brífink Jiřího Ovčáčka: S výsledky vás včas seznámím (zdroj: ČT24)

„Teď jsem byl s panem prezidentem ve Spojených státech amerických a také jsme navštívili region. Já teď budu opět pokračovat ve svém volném čase ve výzkumné činnosti týkající se Ferdinanda Peroutky. Určitě vás v pravý čas seznámím s výsledkem svého pátrání. Věnuji tomu veškerou pečlivost a nechci v žádném případě uvádět nějaké předčasné závěry,“ prohlásil na pravidelné tiskové konferenci prezidentův mluvčí.

Impulsem k prohlášení mu byl dotaz od redaktora týdeníku Občanské právo, který přišel s nabídkou, zda by Jiřímu Ovčáčkovi nepomohl výsledek jeho pátrání. Gentlemany podle jeho slov nazývali Adolfa Hitlera i Benita Mussoliniho tehdejší velvyslanci Spojených států amerických ve svých depeších. V nich prý psali, že tito „skuteční gentlemanové přitahují všechny civilizované lidi v Německu i v Itálii a dávají velkou naději na ochranu investic před bolševiky.“

Pátrání po textu Ferdinanda Peroutky odstartoval Ovčáček poté, co velikána české žurnalistiky kritizoval v projevu o holocaustu prezident Miloš Zeman. Podle znalců novinářova díla ovšem takový materiál nikdy neexistoval. Historik Petr Zídek i Společnost Ferdinanda Peroutky zpochybnili také další část Zemanova projevu k výročí holocaustu, v níž Peroutkovi připsal citát „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Společnosti rovněž vadí, že dal známého novináře, který byl za druhé světové války vězněn v koncentračních táborech, do souvislosti s fascinací intelektuálů nacismem. Prezidenta vyzvala, aby svá slova doložil, nebo se omluvil. Zeman to ale odmítl a na svých výrocích trvá. Od té doby se ve volném čase Jiří Ovčáček věnuje rešeršní práci prvorepublikového titulu Přítomnost.