Za zneužití postižené dívky z Pelhřimovska dostal pár 9 let vězení

Tábor - Krajský soud v Táboře dnes rozhodl o trestu pro Bohuslava Sladovníka a Kateřinu Vrchlavskou z Humpolecka, kteří čtyři měsíce zneužívali teprve osmiletou dceru Vrchlavské. Pár byl odsouzen na devět let. Holčička je hluchoněmá a mentálně postižená, a tak se praktikám matky a jejího druha nemohla bránit. Případ policie začala prošetřovat až po té, co se partneři nepohodli a vzájemně se udali na policii.

Bohuslav Sladovník a Kateřina Vrchlavská se starali o čtyři děti, které jsou nyní v péči prarodičů. Rodina se sousedy nemluvila a žila v ústraní. „Jsem z toho překvapen, protože pan Sladovník působil spíš plaše,“ řekl starosta obce Kejžlice Václav Zástěra. Holčička navíc neumí ani znakovou řeč a speciální školu navštěvovala nepravidelně.

Pár si sexuální praktiky natáčel na video, které nyní posloužilo jako hlavní důkaz při soudním jednání. Vrchlavská ale tvrdí, že o pořizování videí vůbec netušila. Z jeho promítání senát kvůli brutalitě záběrů vyloučil veřejnost a odborníci ho označily za zrůdnost. K činu se oba obžalovaní přiznali a rozsudek vyslechli s chladnou tváří. Vinu za zosnování znásilnění ale svalovali jeden na druhého. Matka během výslechů uvedla, že svého činu lituje. Podle znalců šlo ale jen o gesto.

Sociální pracovníci o zanedbávání dívky věděli a rodinu navštěvovali. Podle nich ale nejsou české zákony takové, aby se situací mohli okamžitě něco dělat. O zneužívání holčičky se dověděli až od policistů.

Matka a její partner si trest odsedí ve vězení s ostrahou. Ponechali si ale patnácti denní lhůtu na odvolání. Znalci z různých oborů se shodli na názoru, že holčička bude celoživotně postižena.