ODS varovala před nárůstem hlasů pro ČSSD a komunisty

Praha - Občanští demokraté na tiskové konferenci zrekapitulovali výsledky voleb do Evropského parlamentu. Strana prý dokázala minimálně své voliče přesvědčit slušnou a odpovědnou kampaní, ve které se držela témat, která můžou europoslanci řešit. "Ta kampaň byla srovnávací, ale ne nekorektní," uvedl předseda strany Mirek Topolánek. Nízká volební účast prý byla způsebená tím, že je Evropský parlament daleko a politikům ani médiím se zatím nepodařilo lidem vysvětlit jeho roli. Voliči prý možná vnímali i malý podíl českých poslanců na celkovém složení parlamentu a s tím související možnost ovlivňovat evropské dění. Topolánek také poděkoval všem voličům, kteří o víkendu dorazili k urnám.

Občanští demokraté varovali před nárůstem hlasů pro levici, ČSSD a KSČM si oproti minulým eurovolbám polepšily o 185 tisíc hlasů. „My jsme sice s výjimkou jednoho kraje zvítězili ve všech, pokud by se ale sečetly hlasy pro strany bývalé koalice, tak ta porazila levici jen ve dvou krajích (Praha a Středočeský kraj),“ uvedl předseda ODS. Tomu se také přizpůsobí kampaň před podzimními volbami. Za výrazným úspěchem ODS na Moravě prý strana vděčí Evženu Tošenovskému, který také nasbíral nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů.

ODS si pochvalovala Facebook i Modrý tým

Tisková konference ODS k eurovolbám (zdroj: ČT24)

K vítězství občanských demokraté ve volbách prý podstatně přispěly intenzivní zapojení elektronických médií do kampaně a Modrý tým podporovatelů ODS. Obě tyto novinky chce strana využít i v podzimních volbách do sněmovny. Občanští demokraté se rovněž pokusí získat část z asi půl milionu voličů, kteří v eurovolbách hlasovali pro strany, jež nakonec neuspěly.

Volební kampaň ODS stála stranu asi 39 milionů, což je těsně pod plánovanou 40milionovou hranicí. Topolánek také považuje za významné, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států nezískaly významnější podíl hlasů extremistické strany. „Samozřejmě to ale neznamená, že bychom měli na boj s extremismem rezignovat.“

Občanští demokraté už před volbami zvažovali, že by spolu s dalšími stranami v Evropském parlamentu založili novou frakci. Nutná podmínka, tedy aby v ní bylo zastoupeno alespoň sedm stran ze sedmi zemí, prý je splněna a Topolánek odhadl, že by mohla mít asi 60 poslanců, byla by tedy čtvrtou největší frakcí. Lídr kandidátky Jan Zahradil odjede v příštích dnech do Bruselu, aby se zůčastnil příprav na založení nové frakce.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24