Tempel, odsouzený na doživotí za dvě vraždy, podal dovolání

Brno - Robert Tempel, potrestaný doživotním vězením za dvojnásobnou vraždu, podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Žádá, aby zrušil pravomocný verdikt odvolacího Vrchního soudu v Praze. Nejvyšší soud se již Tempelovou kauzou jednou zabýval. Tehdy zamítl jeho stížnost na údajnou podjatost Vrchního soudu v Praze. Pražský soud zprošťující rozsudky opakovaně rušil. Potvrdil až doživotní trest vězení. Podle Tempela rušení rozsudků, které pro něj byly příznivé, vypovídá o zaujatosti vrchního soudu. Nejvyšší soud se s námitkou neztotožnil. Tentokrát již NS nebude přezkoumávat pouze případnou zaujatost vrchního soudu, ale celý verdikt.

Dvojnásobná vražda, za kterou byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde podle rozsudku předal jednomu muži 400 tisíc korun za auto, které si prý chtěl koupit. Následně ale vytáhl zbraň a muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže a poté jej dobil údery do hlavy. Obě těla následující den zakopal ve Staré Vodě na Chebsku. Doživotí Tempel dostal jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže, za které ho soudy odsoudily již dříve.

Tempel, kterému se údajně přezdívá Psychi, se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale Lubomír Václav z Karlových Varů zvaný Biftek. Podle Tempela šlo v případu o drogy a zavraždění mladíci do lesa přijeli, aby Václavovi splatili dluh. Václav byl dříve za účast na této vraždě stíhán, soudy ho však osvobodily a v Tempelově kauze pak vystupoval jako klíčový svědek. Byl to právě on, kdo dovedl policii na místo, kde byly zakopány mrtvoly obou mladíků.

NS má pravomoc nařídit nové projednání případu. O dovoláních v trestních věcech většinou rozhoduje několik týdnů až měsíců. Drtivou většinu podnětů však odmítá.

Vydáno pod