Ochránce trápí „množírny“ psů, zvířata v nich často trpí

Praha – Překupníci se psy a velké chovy jen kvůli štěňatům jsou v České republice čím dál větším problémem. Před pár dny policisté na Kladensku odebrali chovatelce pět dehydrovaných a vyhublých psů. Žena je podezřelá z týrání zvířat. Další případ je mnohem rozsáhlejší. Ochránci objevili 60 psů chovaných v klecích a králíkárnách. Odhalování podobných chovů je ale složité a často se na ně přijde až ve chvíli, kdy chovatel přestane zvířata zvládat a dobrovolně se jich vzdá.

Chovatelka z obce Holousy u Kladna na sebe upozornila sama. Někdo jí ukradl březí fenu, a proto zavolala policii. Strážci zákona ale na místě našli několik zbědovaných psů, zvířata tak ženě okamžitě odebrali. Podle veterináře Karla Klause byla vyhublá, bez vody, žrádla, zablešená a plná parazitů: „Tady se jedná jednoznačně o týrání.“

„Čekáme na vyjádření veterinárního lékaře a na základě toho budeme dál jednat,“ uvedla mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Chovatelka Hana Černá se hájí, že psy měla jen krátce a už je v takovém stavu dostala. „Já mám ráda psy, já jsem nikdy žádnému nic neudělala. Žrádlo jim dávám, normálně je krmím,“ řekla ČT.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Odebraní psi skončili v nedalekém útulku, kde je časem nabídnou k adopci. O chovatelce tu ale vědí, její aktivity už sledují několik let. Podezírají ji, že se zvířaty obchodovala. Přes inzeráty měla získávat darované psy, které buď rozmnožovala, nebo dál prodávala. „Já když si nějakého psa vezmu, třeba to nikdo nechce, vyhodil by to, tak já si toho psa vezmu a pak ho třeba prodám, nebo dám pryč,“ tvrdí chovatelka.

Před pár dny ochránci zvířat odhalili další rozsáhlou „množírnu“. Starší žena chovala přes šedesát psů v kotcích a králíkárnách jen za účelem jejich rozmnožování. Jejich zdravotní stav je tak špatný, že některé fotografie se nedají ani zveřejnit.