Klaus: Přímá volba prezidenta je populistický nesmysl

Praha - Prezident Václav Klaus považuje přímou volbu prezidenta za populistický nesmysl, který se strašlivě vymstí. Nového prezidenta podle Klause vyberou média. „Hlavní věc je mylná představa, že toho prezidenta budou volit voliči. Prezidenta nám vyberou média, a voliči ho pak schválí,“ uvedl Klaus. Velké politické strany si tímto krokem podle prezidenta daly gól do vlastní branky a teď si toho jsou vědomy. Další informace k přímé volbě prezidenta najdete na stránkách prezidentského speciálu ČT 24.

Prezident rovněž dnes na setkání s podnikateli a manažery pořádaném týdeníkem Euro vyjádřil v souvislosti s hospodářskou krizí obavu o osud demokracie. Ekonomická krize se totiž podle něj přelila do politiky a do elementárních pocitů lidí. Navíc vybízí k radikálním politickým krokům, které mohou situaci zhoršovat. „Já mám strach o demokracii. I já mám strach z toho, že až budete příští rok zvát prezidenta na toto setkání, že tady bude sedět pan Franz nebo pan Okamura. A tento strach mám nejen kvůli incidentu v Chrastavě, kvůli proslovu pana Landy na udělování Zlatých slavíků či kvůli putování pana Janečka po krajích ČR,“ uvedl Klaus.

Tyto věci jsou podle něj ale jen snadno viditelné jednotlivosti, které jsou nemalým počtem lidí schvalované nebo alespoň tolerované. „Měli bychom si na to dát dobrý pozor. I na palubě potápějícího Titanicu se ještě nějakou dobu podávalo šampaňské,“ dodal. Dnešní situace totiž podle prezidenta nemá žádná rychlá a zkratkovitě formulovatelná řešení. „Jakékoliv řešení bude procesem, a to procesem dlouhodobým,“ řekl prezident.

Vydáno pod