Na chřipku zemřeli další lidé, někde už nemocných mírně ubývá

Praha – Kvůli chřipce a s ní spojeným komplikacím zemřelo v této sezoně již 40 lidí, dalších 196 osob muselo být hospitalizováno. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se zřejmě letošní epidemie blíží svému vrcholu. V některých krajích už začal počet nakažených lidí klesat.

Od čtvrtka zahubila chřipková onemocnění a s nimi spojené komplikace tři lidi, celkem tak od počátku této sezony zemřelo již 40 lidí. Do nemocnic poslali lékaři další jedenáct nemocných lidí, celkem jich je již 196. Během týdne přibylo v Česku akutních respiračních onemocnění o 11,1 procenta - z každých 100 tisíc obyvatel bylo 1 659 nemocných. U chřipky potom byl evidován vzestup téměř o 30 procent. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se však už brzy začne situace zlepšovat. „Situaci lze hodnotit jako celoplošně probíhající chřipkovou epidemii, která je již pravděpodobně blízko svého vrcholu,“ uvedl.

Ve čtvrtém kalendářním týdnu tohoto roku se šířila chřipka a podobná onemocnění především mezi dětmi mezi 6 a 14 lety (nemocných bylo o 18 procent více) a mezi předškolními dětmi (o 17 procent).

Na západě Čech už začalo lidí nemocných chřipkou ubývat. V Plzeňském kraji zaznamenali lékaři už výraznější pokles. V Karlovarském kraji rovněž chřipkových onemocnění mírně ubylo. Průměrně je v kraji 925 nemocných akutními respiračními chorobami na 100 tisíc obyvatel.

V epidemii v průměru onemocní milion lidí, ročně na chřipku nebo v souvislosti s ní 1 500 až 2 500 lidí zemře. Letošní epidemie se podle hygienika Valenty podobá svým průběhem epidemii z roku 2010. Velká epidemie byla v roce 1995, kdy počty úmrtí stouply podle Valenty téměř o 6 000.

Vydáno pod