Zpravodajské servery napadli hackeři, kolaboval iDNES.cz i Novinky.cz

Praha - České zpravodajské servery čelily během dnešního dne útokům hackerů. Přetížení způsobovalo nedostupnost stránek, které střídavě kolabovaly. Problémy měly například iDNES.cz, Novinky.cz., iHNed.cz nebo Lidovky.cz. Během dne se pozornost hackerů přesunula i k jiným médiím. Výpadek pak postihl například portál E15.cz. Šéfredaktorka serveru iHNed.cz Lucie Tvarůžková Českému rozhlasu řekla, že se redakce obrátí na policii. O podání trestního oznámení uvažuje také Seznam.cz, který provozuje server Novinky.cz.

"iDNES.cz bojuje s cíleným útokem hackerů. Je to poprvé v historii iDNES.cz, kdy byl jejich útok úspěšný," uvedl dopoledne server na facebookovém profilu. Podle technického ředitele iDNES.cz Petra Kelina je ale útok nový pouze v tom, že si hackeři vybrali za cíl hned několik českých serverů. Potíže měl i deník.cz.

Česká odnož hnutí Anonymous se k odpovědnosti za útok nehlásí

"Do doby, než se nám podaří vyřešit technické problémy spojené s pravděpodobným útokem na naše servery, budeme přinášet aktuální zpravodajství zde na Facebooku," napsal dopoledne iHNed.cz s tím, že byly nedostupné také stránky HNonline.sk. Podle Martina Mesršmída, který ve vydavatelství Economia zodpovídá za nové technologie, šlo o DDoS útok, kdy jsou servery zahlceny požadavky z vnějšku. „Programátoři se snažili odfiltrovat útok tak, aby servery odpovídaly jen na relevantní dotazy,“ popsal na již fungujícím webu dvouhodinové úsilí IT specialistů.

„Dříve byly DDoS útoky většinou vedeny ze zahraničí, stačilo zablokovat server před zahraničními uživateli. Tentokrát se zdá, že je vedený odněkud z Česka,“ uvedla na Facebooku šéfredaktorka iHNed.cz Lucie Tvarůžková. Česká odnož hnutí Anonymous se k odpovědnosti za útok nehlásí. Zároveň ale kritizovala tuzemská internetová média. „Někoho patrně napadlo trochu kopnout do českého internetového zpravodajství. Snad se novináři vzpamatují a začnou psát o věcech, na kterých skutečně záleží,“ komentovala to na svém facebookovém profilu.

DDoS útok (z anglického Denial od Service, což v překladu znamená odmítnutí služby) je nejběžnější hackerskou metodou. Počítačové servery zahltí takovým množstvím dotazů, že v podstatě znemožní chod webové stránky, která na nich běží.