Květinový den už po osmnácté: Kupte kvítek proti rakovině

Praha - Liga proti rakovině dnes pořádá osmnáctou celonárodní veřejnou sbírku Český den proti rakovině. Tématem je prevence plicní rakoviny a výchova k nekuřáctví. Připraveno je 800 000 žlutých kvítků s tyrkysovou stužkou po 20 korunách. V tisícovce měst a obcí je prodává 12 300 dobrovolníků ve žlutých tričkách. Česko se roční spotřebou cigaret řadí mezi pět nejprokouřenějších států v Evropě. Kouření je nejvýznamnější rizikový faktor nemocnosti a předčasné úmrtnosti na světě - prevencí se však dá podstatně ovlivnit.

V Praze na Václavském náměstí vyrostl žlutý stan, kde lékaři poskytují konzultace a o zábavu se starají hvězdy showbyznysu a vítězky České Miss.

Součástí sbírky je osvětová kampaň, která upozorňuje na to, že rakoviny plic v ČR přibývá o 1,5 procenta ročně. „Příčina zhoubných nádorů je vícečetná, nicméně u rakoviny plic hraje roli především kuřáctví, a to jak aktivní, tak i pasivní,“ vysvětluje onkoložka Alexandra Aschermannová.

V Česku kouří třetina dospělých. Nárůst onemocnění se však týká výhradně žen, protože přibývá kuřaček, zatímco mužů kouří stále méně, takže je i rakoviny plic a průdušek u nich méně. Tento trend potvrzuje i onkoložka: žena s rakovinou plic byla před třiceti lety výjimka. A kde hledat příčiny? Aschermannová za největší problém považuje kuřačky-matky, které zřejmě představují nebezpečný vzor. „Je obrovský nárůst děvčat-kuřaček kolem patnácti let,“ uvedla lékařka. 

Předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová: 

„Kouření není zlozvyk. Je to závislost.“

Liga proti rakovině chce lidem připomenout, že kouření je rozhodnutím každého člověka, prevenci tak má každý do značné míry ve svých rukou. Ročně umírá v Česku na nádor plic  5 500 lidí, z toho 5 200 kuřáků. Ze stovky zemřelých na plicní rakovinu bylo 90 aktivních a čtyři pasivní kuřáci, pět bylo vystaveno rakovinovým faktorům v práci a jen jeden zemřel bez prokázané souvislosti s vlivem kouření. Liga připomíná, že kdo přestane kouřit, prodlouží si život o deset let.

Kuřáci v ČR:

  • 26,3 % žen
  • 36,5 % mužů
  • 44,7 % mladých do 24 let
  • 18,0 % mladých do 15 let
  • 20,5 % seniorů

Na následky kouření u nás umírá více lidí než v důsledku havárií, úrazů, vražd, otrav a AIDS dohromady. Cigarety zabíjejí 18 tisíc spoluobčanů ročně. Podle prognóz se navíc v příštích dvaceti letech počet obětí zdvojnásobí. 

Jak se zapojit do sbírky:

  • koupí žlutého kvítku měsíčku lékařského (cena 20 korun, ale do kasičky můžete hodit, kolik chcete)
  • zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KVET na číslo 87 777 (cena DMS je 30 korun, Lize proti rakovině připadne 28,50 koruny)
  • přispět lze i na sbírkový účet Českého dne proti rakovině 65 000 65/0300, a to do 30. 11. 2014

Kuřák nejčastěji umírá na nemoci srdce a cév. Závažná jsou také onemocnění dýchacího ústrojí, například chronický zánět průdušek či rozedma plic. Plicní nádor se rozvíjí dlouho bez příznaků, takže bývá diagnostikován pozdě. „Raná stadia, která jsou vhodná k operaci, těch je velice málo,“ potvrzuje onkoložka.

Kouření ovlivňuje i vznik dalších typů zhoubného bujení: rakoviny jazyka, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, ale i močového měchýře, slivinky, ledvin, děložního čípku, střev a konečníku. Kouření zanechává i následky v oblasti sexuálního života a reprodukce (potíže s potencí, plodností, těhotenstvím, předčasným klimakteriem atd.).