Radek Březina se přiznal: Nelegální líh byl můj

Olomouc – Čistili technický líh, používali ho do alkoholických nápojů a neodváděli z něj spotřební daň. Skupina kolem podnikatele Radka Březiny podle obžaloby připravila nelegálními obchody s lihem stát na daních o rekordních 6,7 miliardy korun. Případ, který soud spojil s původní obžalobou na údajného šéfa lihové mafie Radka Březinu, dnes začal řešit olomoucký krajský soud. Podnikatel se dnes rozhodl vypovídat, soudu přiznal všechny tajné sklady.

„Já jsem byl hlava, celé jsem to řídil. Líh byl můj. Vše jsem nechal vybudovat já, bylo to na můj příkaz,“ řekl dnes u soudu podnikatel Radek Březina, který bývá označován za šéfa lihové mafie. V několikahodinové výpovědi Březina detailně popsal nelegální obchody s lihem i rozdělení úloh. Přihlásil se k myšlence falešné denaturace lihu ve společnosti Morávia-Chem, kterou tajně vlastnil, i k propracovanému systému přečerpávání lihu z jeho skladu v Ostravě Mariánských Horách podzemním potrubím do likérky Daněk. Při své výpovědi nešetřil detaily, soudu kreslil i plánky denaturačních zařízení, které vymyslel, či nákresy tajných úložišť nelegálního lihu.

Obžalovaný podnikatel se zmínil i o jednotlivých rolích spoluobžalovaných, několikrát vyzdvihoval především aktivitu Lubomíra Kaláče. „Každý z obžalovaných na tom nese nějakou vinu, kromě Pantlíka. Ten byl najat na oficiální práci jako manažer nemovitosti, nikdy jsem mu žádnou nelegální činnost nedával a ani se o tom nezmiňoval,“ řekl na adresu jednoho z obžalovaných Březina. Tomáš Pantlík se zpovídá jen v kauze tajných skladů, z krácení daní obžalován není.

Lihová mafie u soudu, Radek Březina vypovídal (zdroj: ČT24)

Jména odběratelů nelegálního lihu Březina uvést odmítl. „Mí zákazníci mi věřili, nikdy bych to neudělal, vnitřně bych to nedokázal, byť bych si s tím u soudu pomohl,“ vypověděl Březina. U soudu se také zmínil o tragédii v roce 2000, kdy při filtraci lihu v Ostravě v Mariánských Horách zemřel jeden z jeho zaměstnanců. „Byl opilý, spadl do vařící vody, zamotal se do plachty a nemohl vylézt. Uvařil se tam. Policii jsme zavolat hned nemohli, všechny by nás zavřeli. Zavolali jsme ji až další den v noci,“ popsal Březina.

Činnost údajné lihové mafie dnes Radek Březina popisoval celý den a ve výpovědi bude pokračovat i v úterý. Soud s podvody s lihem je nařízen na celý týden a pokračovat bude i v lednu.

Lihový byznys fungoval řadu let

Skupina kolem Radka Březiny měla s lihem obchodovat mezi lety 1998 až 2013. Podle obžaloby aktéři lihové mafie čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích.

„Obviněný Radek Březina zosnoval a rozhodujícím způsobem řídil z Lázní Kostelec trestnou činnost ve zločinecké skupině prostřednictvím jeho podřízených,“ uvedl státní zástupce. Podle něj byla skupina řízena tak, aby nešly odhalit jejich aktivity. Březina tak nefiguroval v žádné společnosti zabývající se obchody s lihem, přesto ovládal a řídil řadu takových firem včetně společnosti Morávia-Chem či Verdany.

Lihová mafie: Nejen daňové úniky, ale také únosy a mučení - podívejte se na reportáž

Z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní viní obžaloba pět mužů. Jsou mezi nimi jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík, správce nemovitostí Ivan Kovářík, Václav David, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladník Rostislav Hanulík a Lubomír Kaláč, který byl tehdy blízkým spolupracovníkem Radka Březiny a hlavním řidičem. Bratři Radek a Tomáš Březinovi jsou navíc obžalováni ze skrývání zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí, z téhož se zodpovídá i Tomáš Pantlík. Tomáš Březina a Lubomír Kaláč mají status spolupracujícího obviněného. Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců.

Původně se soud zabýval jen kauzou tajných lihových skladů, kde byl daňový únik vyčíslen na půl miliardy. Olomoucký soud na žádost žalobce nedávno rozhodl, že původní případ spojí s kauzou lihové mafie, protože se trestná činnost shoduje. Po spojení obou případů se bude muset část dokazování opakovat, podle soudce ale zazní znovu jen to, co je nezbytné ve vztahu k ostatním obžalovaným.

Na stopu lihové mafie se kriminalisté dostali při vyšetřování okolností tzv. metanolové aféry, při níž se od podzimu 2012 otrávilo několik desítek lidí. Vyčištěným technickým lihem si tehdy chtěli vydělat i Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Namíchali ale technický líh s toxickým metanolem, po jehož požití řada lidí zemřela a další mají vážně poškozené zdraví. Oba muži byli letos v květnu odsouzeni na doživotí.