Vrtulníček Ingenuity už nevzlétne. NASA misi na Marsu ukončila

Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do marsovské atmosféry, ukončil svou misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat.

„Mám hořkosladké oznámení: Ingenuity uskutečnila svůj poslední let na Marsu,“ řekl šéf NASA Bill Nelson ve videu nahraném na sociálních sítích.

Ingenuity – česky Vynalézavost – měla v posledních dnech problémy komunikovat se Zemí, uvedla NASA. Jeden z listů rotoru z uhlíkových vláken navíc vypadal na záběrech z rudé planety poškozený. Snímky pořídilo vozítko Perseverance, které na Marsu přistálo spolu s helikoptérkou 18. února 2021. Letounek, vážící jen 1,8 kilogramu, pak poprvé vzlétl 19. dubna stejného roku.

NASA původně plánovala pro Ingenuity třicetidenní misi, během které měl stroj pětkrát krátce vzlétnout. Vrtulník ale nakonec pracoval téměř tři roky a do marsovské atmosféry vyletěl 72krát. Celkem v rámci těchto letů dosáhl čtrnáctkrát větší vzdálenosti, než bylo původně plánováno.

Malý vrtulník poháněly dvě protiběžné dvoulisté vrtule o průměru 1,2 metru umístěné nad sebou. Energii bral z baterií nabíjených solárními panely. Není vybavený vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem bylo vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.