Takhle zní hlas ze záhrobí. Vědci rekonstruovali řeč tři tisíce let mrtvého egyptského kněze

Archeologové splnili přání pradávnému egyptkému knězi. Muži, který žil zhruba před třemi tisíci lety, dokázali za pomocí magnetické rezonance a 3D tisku vrátit hlas.

Kněz Nesyamun, jehož hlas vědci vrátili k životu, žil v dynamické době vlády krále Ramsese XI., tedy mezi lety 1099 a 1069 před naším letopočtem. V rodných Thébách měl řadu úkolů a při jejich plnění, zejména při zpěvu, se musel spoléhat na svůj zvučný hlas.

Poslechněte si zvuk hlasu egyptského kněze ZDE

Archeologové na 3D tiskárně vytvořili kopii knězova zvukového ústrojí. Využili k tomu precizní skeny, které pomocí počítačové tomografie získali. Jde o první takový projekt. Podle jeho autorů má velký potenciál, protože by se mohl dát využívat také v jiných případech historických osobností.

Kněz Nesyamon
Zdroj: Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries

Splněné přání

Výzkum provedli experti z Londýnské univerzity a výsledky zveřejnili v odborném žurnálu Scientific Reports. „Tato technologie nám dala jedinečnou možnost slyšet hlas někoho, kdo je už dávno mrtvý,“ uvedla spoluautorka studie, profesorka archeologie Joann Fletcherová.

Podle Fletcherové si Nesyamun výslovně přál, aby byl po srmti znovu slyšet. „Má to dokonce napsané na rakvi. A my jsme mu to svým způsobem splnili,“ vysvětlila archeoložka stanici BBC důvod, proč si její tým vybral právě Neayamuna.