Stupňovitou pyramidu v Sakkáře mohli staří Egypťané stavět pomocí obřího hydraulického výtahu

Nová studie navrhuje nečekaný způsob, jak si mohli starověcí egyptští stavitelé pomoci při budování jedné z nejslavnějších pyramid této říše.

Džoserova pyramida je nejstarší ze slavných egyptských pyramid. Její tvůrci ji vytvořili před neuvěřitelnými 4700 lety – a stupňovitá stavba stojí v Sakkáře dodnes. Podle nové studie profesora Xaviera Landreaua z francouzského Paleotechnického institutu mohla být postavena pomocí unikátního hydraulického výtahového systému.

Uvnitř samotné pyramidy jsou vyhloubené dvě šachty, jejichž smysl vědci zatím příliš nechápali. Nová studie naznačuje, že do nich mohla proudit voda, která mohla být využívána ke zvedání a spouštění plováku používaného k přenášení stavebních kamenů, tvrdí autoři studie.

Předpokládá se, že Džoserova pyramida, známá také jako Stupňová pyramida, byla postavena kolem roku 2680 před naším letopočtem jako pohřební komplex pro faraona třetí dynastie Džosera. Jak přesně probíhala její stavba, ale stále není jasné, už jen kvůli jejímu stáří.

Záhadná obří ohrada

V této nové analýze, na níž se podíleli vědci z více různých oborů, se autoři zaměřili na nedalekou strukturu Gisr el-Mudir. Jedná se o masivní ohrazení ležící jen několik set metrů od samotné sakkárské pyramidy. Podle archeologů se jedná o jednu z vůbec nejstarších kamenných staveb v celém Egyptě. Na délku měla jedna její strana asi 650 metrů, zdi mohly měřit na výšku až deset metrů. Není známý ani její tvůrce, ani její smysl.

Džoserova pyramida roku 1858
Zdroj: National Galleries of Scotland Commons

Vědci naznačují, že mohla fungovat jako „kontrolní hráz“ k zachycení vody a usazenin. Kromě toho mohla řada komor vyhloubených v zemi mimo pyramidu sloužit jako zařízení na čištění vody, které umožňovalo usazování sedimentů při průchodu vody každou další komorou. Voda pak mohla proudit do samotných šachet pyramidy, kde síla jejího stoupání mohla pomoci zvedat kameny určené pro stavbu pyramidy.

„Ještě je třeba provést další výzkum, abychom pochopili, jakým způsobem mohla voda šachtami proudit a kolik vody bylo v té době k dispozici,“ uvádějí vědci. Naznačují ale, že i když se při stavbě pyramidy pravděpodobně používaly i jiné stavební metody, jako jsou rampy, mohl být při dostatku vody použit hydraulický výtahový systém, který pomáhal při stavbě.

Autoři dodávají: „Společný výzkum našeho nově založeného výzkumného ústavu Paleotechnic a několika národních laboratoří (INRAE, Univerzita v Orléansu) vedlo k objevu hráze, zařízení na úpravu vody a hydraulického výtahu, které by umožnily stavbu stupňovité pyramidy v Sakkáře. Tato práce otevírá pro vědeckou komunitu úplně novou linii výzkumu: využití hydraulické síly při stavbě egyptských pyramid."